Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας
- 30/11/2009Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα, στην Αθήνα, πρόγευμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Δρούτσα.


Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Δρούτσα για τις τελευταίες συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, καθώς και για την τελευταία συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, όσον αφορά την αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο.

Από πλευράς του, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε τη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και πρόσθεσε ότι στη σημερινή συνάντηση είχαν την ευκαιρία με τον Υπουργό Εξωτερικών να συνεργαστούν και να συντονιστούν ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Μετά την ολοκλήρωση του προγεύματος εργασίας οι κ.κ. Κυπριανού και Δρούτσας προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

κ. Δ. Δρούτσας: Να καλωσορίσω τον φίλο Μάρκο Κυπριανού εδώ στη Αθήνα, μέσα στο πνεύμα που έχουμε πει επανειλημμένως, της στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, σε όλα τα θέματα που μας αφορούν από κοινού. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία ο κ. Κυπριανού να με ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και να συζητήσουμε, να συνεργαστούμε, να συντονιστούμε και ενόψει του επόμενου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, των Υπουργών Εξωτερικών, την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

κ. Μ. Κυπριανού: Ευχαριστώ πολύ. Και εγώ είχα σήμερα τη χαρά να συναντηθώ με τον φίλο Δημήτρη Δρούτσα, συζητήσαμε τα θέματα που ανέφερε ο κ. Υπουργός. Βεβαίως, να υπενθυμίσω ότι ήδη είχαμε πολλές συναντήσεις προσωπικά, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και στις Βρυξέλλες και ακόμα περισσότερες τηλεφωνικές επικοινωνίες, μια και είμαστε σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο τώρα. Είχα τη δυνατότητα να ενημερώσω τον φίλο Δημήτρη για τις τελευταίες συναντήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, και τα προβλήματα που υπάρχουν και, βεβαίως, ενημέρωσα για την τελευταία συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, όσον αφορά την αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο. Ανταλλάξαμε απόψεις συζητήσαμε το θέμα, θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, και μου δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρω και τις απόψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Βεβαίως, θα μείνουμε σε μια συνεχή, να μην πω καθημερινή επαφή μέχρι τη συνάντηση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ακολούθως, οι κ.κ. Δρούτσας και Κυπριανού απάντησαν στην εξής ερώτηση:

Ερώτηση: Σε περίπτωση που μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η Τουρκία δεν έχει προβεί σε μια κίνηση καλής θέλησης, τι θα κάνει η Αθήνα και η Λευκωσία;

κ. Δ. Δρούτσας: Νομίζω έχουμε ακόμα κάποιες ημέρες μέχρι τότε, δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό εκ μέρους μας να προκαταλάβουμε την όποια θέση και την όποια απόφαση μέχρι τότε.

κ. Μ. Κυπριανού: Και εγώ να πω ότι είναι γνωστές οι θέσεις μας, τις έχουμε πει και την τελευταία φορά που είχα έρθει και συναντήθηκα με τον κ. Υπουργό, και δεν έχει αλλάξει κάτι. Τώρα είμαστε στο στάδιο της διαχείρισης αυτών των θέσεων και νομίζω ας περιοριστούμε έως εδώ.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:23:51 PM