Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο - 24/11/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Λονδίνο και μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του κ. William Hague, προέβη χθες σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.


Στην εναρκτήρια δήλωσή του ο κ. Κυπριανού ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είχα μια πολύ χρήσιμη και φιλική συνάντηση με τον συνάδελφο μου Υπουργό Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου, που γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών μας επαφών. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι κράτος μέλος της ΕΕ, έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο στο Κυπριακό και αυτές οι επαφές δίνουν τη δυνατότητα να ενημερώνεται ο Βρετανός Υπουργός από πρώτο χέρι (από την Κυπριακή Κυβέρνηση), και για την πορεία των συνομιλιών, και για τα προβλήματα, και για τις θέσεις της πλευράς μας, αλλά βεβαίως και για να συζητούμε άλλα σημεία και θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και ζητήματα που αφορούν την ΕΕ και την περιοχή μας, όπως το Μεσανατολικό και τα ζητήματα του Ιράκ. Είχα την ευκαιρία για μια ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων για όλα αυτά τα θέματα».

Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε κάποιο σχόλιο από βρετανικής πλευράς, δεδομένου ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της συνάντησης στην Νέα Υόρκη και της επικείμενης στην Γενεύη, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Βεβαίως, η βρετανική θέση είναι γνωστή, υποστηρίζει τις συνομιλίες, υποστηρίζει αυτή τη μορφή των συνομιλιών και βεβαίως τον στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όντως η χρονική συγκυρία ήταν καλή, διότι έχει προηγηθεί η συνάντηση στη Νέα Υόρκη, θα μπούμε τώρα στην επόμενη φάση των συνομιλιών, αλλά ταυτόχρονα πλησιάζει ο Δεκέμβριος κατά τον οποίον θα συζητηθούν ξανά τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία και την ένταξη της στη ΕΕ. Άρα αυτό μας βοήθησε να ανταλλάξουμε απόψεις. Γνωστή η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας, βεβαίως νοουμένου ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αυτό ισχύει και για την Κυπριακή Δημοκρατία επίσης».

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμησή του για τον ρόλο της Βρετανίας σε αυτή την πολύ σημαντική περίοδο είπε ότι «δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Να μην ξεχνάμε ότι σε λίγες εβδομάδες, τον Δεκέμβριο θα εκδοθεί και το νέο ψήφισμα για ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης, όπου παραδοσιακά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον ρόλο του συντάκτη του προσχεδίου αυτού του ψηφίσματος. Ελπίζουμε ότι με τις επαφές και με τις συνομιλίες θα είναι και θα υπάρξει μια θετική προσέγγιση και θα αποφευχθούν οποιεσδήποτε πρόνοιες, οι οποίες θα δημιουργούσαν πρόβλημα σε οποιαδήποτε πλευρά. Αλλά, βλέπουμε μια προθυμία από την Βρετανική Κυβέρνηση να συμβάλει. Και ακριβώς πρέπει να δουλεύουμε για να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η συμβολή θα είναι θετική».

Τέλος, αναφερόμενος στη σημασία της συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι:

«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία πάλι. Είναι η πρώτη συνάντηση μετά τις εκλογές. Υπάρχει μια νέα σύνθεση της ομάδας. Είναι Βουλευτές που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και ακριβώς λόγω της κρισιμότητας της περιόδου και για τις συνομιλίες και για ζητήματα γενικά που αφορούν την Κύπρο, η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων απευθείας μαζί τους και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, δηλαδή η Κυπριακή Κυβέρνηση και οι Βουλευτές, νομίζω θα τους βοηθήσει ακριβώς για να προωθήσουν καλύτερα τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:30:16 PM