Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου - 15/09/2014


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Damian Roderic Todd.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Todd ανέφερε ότι είναι τιμή και ευχαρίστησή του να εκπροσωπεί τη χώρα του στην Κύπρο. Προσβλέπει, πρόσθεσε, στο να γνωρίσει καλύτερα αυτό το όμορφο νησί, το λαό και την κουλτούρα του, όπως και να μάθει περισσότερα για την ιστορία της Κύπρου και για το ρόλο της στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής κουλτούρας και πολιτισμού.

Αναφερόμενος στη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής είπε ότι αυτή είναι μοναδική. «Η συμμετοχή των δυο χωρών στην Κοινοπολιτεία είναι μόνο μια ένδειξη της κοινής μας ιστορίας και των κοινών αξιών. Η σχέση μας ήταν πάντοτε πολύ πλούσια και ενεργή όχι μόνο σε επίπεδο Κυβερνήσεων αλλά και ανάμεσα στις κοινωνίες», ανέφερε ο κ. Todd. Πρόσθεσε ότι πολλοί Βρετανοί έχουν τα σπίτια τους στην Κύπρο και μεγάλος αριθμός Βρετανών την επισκέπτεται κάθε χρόνο. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Βρετανία και ιδιαίτερα το Λονδίνο είναι ο τόπος διαμονής μιας μεγάλης κοινότητας Κυπρίων, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ζωή της Βρετανίας, ενώ οι εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών ενδυναμώνουν ιδιαίτερα αυτή τη σχέση.

Περαιτέρω, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής είπε: «Η σχέση μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου είναι προτεραιότητα και για τις δυο χώρες αυτή τη σημαντική στιγμή, και είμαστε μάρτυρες μιας νέας ζωτικότητας στη συνεργασία μας. Είμαστε γνήσιοι φίλοι και εταίροι που ξέρουν ότι μπορούν να στηριχθούν ο ένας στον άλλο τόσο σε δύσκολες όσο και σε καλές στιγμές». Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Προέδρου Αναστασιάδη έχουν παρατηρήσει πολλά και σημαντικά παραδείγματα της θέλησης της Βρετανίας και της Κύπρου για συνεργασία και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο φέτος τον Ιανουάριο, η οποία, κατά τον κ. Todd, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της συνεργασίας των δυο χωρών. «Είμαι σίγουρος», πρόσθεσε, «ότι μπορούμε να εμβαθύνουμε και να εμπλουτίσουμε τη διμερή μας σχέση τόσο πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά όσο και στο θέμα της ασφάλειας και της περιφερειακής συνεργασίας».

Παράλληλα ανέφερε ότι εδώ και μια δεκαετία Κύπρος και Μεγάλη Βρετανία συνεργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεδομένων των κοινών τους συμφερόντων, είναι σίγουρος ότι οι δυο χώρες, εργαζόμενες από κοινού αλλά και με τους εταίρους τους, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, περιλαμβανομένης της περιφερειακής αστάθειας, της τρομοκρατίας, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής κρίσης.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Todd ανέφερε ότι η διευθέτηση του Κυπριακού δεν ήταν εφικτή για πολύ καιρό και ήδη αντιλαμβάνεται πόσο απογοητευμένοι νιώθουν οι Κύπριοι. Πρόσθεσε ότι μια διευθέτηση είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, των γειτονικών της χωρών, της Ευρώπης και της περιοχής. Η επίτευξη λύσης, είπε, είναι πιο σημαντική τώρα παρά ποτέ και ανέφερε ότι μετά την Κοινή Διακήρυξη του Φεβρουαρίου υπάρχει μια ευκαιρία μπροστά μας. Τέλος, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να τον στηρίξει στην αναζήτηση μιας διευθέτησης.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον νέο Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο και τον διαβεβαίωσε ότι τόσο η Κυβέρνησή του όσο και ο κυπριακός λαός θα του προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του, τα οποία έχουν στόχο την ενίσχυση των εξαίρετων διμερών σχέσεων που ήδη υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

Η σχέση Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαίρει αδιαμφισβήτητης ανθεκτικότητας αφού είναι μια σχέση αμοιβαίας αναγκαιότητας. Οι συχνές και εκτεταμένες επαφές μεταξύ των λαών μας και τα κοινά κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια, συνέχισε, αποτελούν απόδειξη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας εταίρος μοναδικής σημασίας και ότι οι χώρες μας μοιράζονται μια δυνατή, ρεαλιστική και βαθιά εδραιωμένη σχέση αποφασιστικής προοπτικής, βασισμένη στην αρχή της αμοιβαιότητας. Για την Κύπρο, τόνισε επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πράγματι ένας πολύτιμος συνεργάτης σε διμερές επίπεδο, στην ΕΕ και την Κοινοπολιτεία, ένας εταίρος που έχει αποδείξει την αλληλεγγύη του σε στιγμές ανάγκης, όπως στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, επίσης, ότι η άφιξη του κ. Todd στην Κύπρο συμπίπτει με μια εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στην περιοχή, αφού άνευ προηγουμένου προκλήσεις και επικείμενες απειλές βρίσκονται μπροστά μας. Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, συνέχισε, η Κύπρος αναλαμβάνει το ρόλο ενός αξιόπιστου συνεργάτη στην περιοχή, στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το μέρος του κόσμου. Συνεργαζόμαστε με το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να αντιμετωπίσουμε μαζί ασύμμετρες απειλές και ανθρωπιστικές κρίσεις με ένα αποτελεσματικό τρόπο, όπως έδειξε και ο συμπληρωματικός μας συντονισμός με τις βρετανικές βάσεις στην περίπτωση του Ιράκ και πέρσι το καλοκαίρι στην αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία. Προς τον σκοπό αυτό, υπογράμμισε, η Κύπρος έχει αποδείξει τη δέσμευση της στις κοινές προσπάθειες για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της διάδοσης πυρηνικών όπλων και του παράνομου εμπορίου όπλων και προς καθιέρωση συλλογικής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης.

Η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας τον Αύγουστο, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνέχεια, είναι μια απτή απόδειξη της ενισχυμένης στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας που η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εγκαθιδρύσει πρόσφατα, γεγονός που για ακόμη μια φορά ενίσχυσε τον στρατηγικό ρόλο και συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο στη βάση της συμπληρωματικότητας, όπου μπορούμε και επιθυμούμε να ασκήσουμε τον ρόλο μας ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων, ασφαλούς καταφυγίου και εκκένωσης στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτές στηρίζονται σε στέρεες βάσεις και σε μια δυναμική προοπτική, ενώ ανέφερε ότι το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε έπειτα από τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Κάμερον τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει ότι η σχέση έχει εξελιχθεί, καθώς επικεντρωνόμαστε στην επένδυση σε τομείς ρεαλιστικής αμοιβαίας αξίας και κοινών συμφερόντων. Οι δεσμοί, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενισχύονται περαιτέρω μέσω της ενεργού πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου μοιραζόμαστε παρόμοιες προσεγγίσεις και έναν υψηλό βαθμό σύγκλισης σε διάφορα θέματα και προκλήσεις της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Σε σχέση με την κυπριακή οικονομία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης του να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα και χωρίς καθυστερήσεις το Μνημόνιο Συναντίληψης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα που απώτερο στόχο έχει την επιστροφή σε ένα δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης και την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Από τον Μάρτιο του 2013 και την απόφαση του Γιούρογκρουπ, συνέχισε, η Κυβέρνηση μου έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής που στόχο έχει την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ανισορροπιών, και το οποίο σημείωσε σημαντική πρόοδο από τότε. Τα πιστωτικά ιδρύματα, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν αναδιαρθρωθεί και ανακεφαλαιωθεί, έχει εφαρμοστεί ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση, και έχουν ξεκινήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά όμως, τόνισε, το κόστος της κρίσης ήταν σοβαρότατο και επώδυνο για το λαό της Κύπρου και παραμένουν σημαντικές προκλήσεις οι οποίες δεν θα επιλυθούν εν μία νυκτί. Διαβεβαίωσε όμως ότι η Κυβέρνησή του παραμένει δεσμευμένη στην εφαρμογή του προγράμματος.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, δήλωσα την πρόθεση μου να εργαστώ ακούραστα για την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Από τον Φεβρουάριο του 2014 έχει αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη που έχει υιοθετηθεί από τους δύο ηγέτες στις 11 Φεβρουαρίου 2014, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση, η οποία θα φέρει σταθερότητα και ευημερία σε μια επανενωμένη Κύπρο και το λαό της, θα εξυπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών της.

Μια λύση που θα διασφαλίζει τις αξίες και αρχές της ΕΕ σε ολόκληρη τη νήσο, με την ενωμένη Κύπρο να είναι ένα αποτελεσματικό κράτος μέλος της ΕΕ και ένας σημαντικός σταθεροποιητικός περιφερειακός παράγοντας, ικανή να πραγματώσει στο έπακρο τη μοναδική προνομιακή γεωγραφική της θέση-γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας- ιδιαίτερα υπό το φως των ενεργειακών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση, όπως ξεκάθαρα δηλώνει και η κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου, παραμένει επίσης δεσμευμένη στην υιοθέτηση τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα προσδώσουν μια νέα δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία μέσω της αποκατάστασης της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ελπίζουμε ότι τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση, με καλή πίστη, όχι μόνο αναφορικά με τα αμοιβαία οφέλη που συνδέονται με την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά, το πιο σημαντικό, με τις προσπάθειες επίτευξης λύσης μέσω της υιοθέτησης πρακτικών και ουσιαστικών βημάτων που θα συμβάλουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή»

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κατά την παρουσία του νέου Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο οι διμερείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθούν περαιτέρω και θα επεκταθούν σε νέα πεδία συνεργασίας.

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:52:25 PM