Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου - 07/05/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Δήμαρχο κ. Αλέξη Γαλανό και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμμοχώστου.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας και του συντονισμού του Υπουργείου Εξωτερικών με τους κατεχόμενους Δήμους. Πρόσθεσε ότι τόσο από πλευράς του Δήμου όσο και της Κυβέρνησης έχει αρχίσει μια εκστρατεία προώθησης του ζητήματος της Αμμοχώστου και ότι οι συχνές επαφές με τον Δήμο Αμμοχώστου συμβάλλουν στο συντονισμό για την προώθηση του θέματος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο που επιτελεί ο Δήμος Αμμοχώστου, έχοντας πετύχει να επαναθέσει στο διεθνές προσκήνιο το θέμα της Αμμοχώστου. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα κινηθούμε στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων για να προωθήσουμε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Το θέμα της Αμμοχώστου και η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής στους κατοίκους της δεν αποτελεί μόνο ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν εξαρτάται από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων αφού είναι άμεση ευθύνη της Τουρκίας, σημείωσε ο κ. Υπουργός. Αυτό είναι καταγεγραμμένο σε Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε Εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και σε Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, είπε.

«Αυτή ακριβώς τη θέση προωθούμε και στο εξωτερικό: ότι η Τουρκία θα πρέπει ως ένδειξη καλής θέλησης και για την ενίσχυση των συνομιλιών που διεξάγονται για την επίλυση του Κυπριακού να προβεί σε αυτή τη χειρονομία. Με άλλα λόγια, να συμμορφωθεί με την ευθύνη της όσον αφορά την Αμμόχωστο, όπως αυτή είναι καταγεγραμμένη στα διάφορα διεθνή βήματα, και να επιστρέψει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της ή, τουλάχιστον, να δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη, ούτως ώστε να μπορέσουν εμπειρογνώμονες να αρχίσουν τη μελέτη για την ανοικοδόμησή της με την προοπτική της επιστροφής της στους νόμιμους κατοίκους της», ανέφερε ο κ. Κυπριανού. Επανέλαβε, δε, ότι το θέμα αφορά άμεσα την Τουρκία, η οποία έχει την ευθύνη για την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσής της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι από το 1979 έχει αναγνωριστεί και από την άλλη πλευρά ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι ξεχωριστό θέμα, το οποίο μπορεί και πρέπει να προωθηθεί από μόνο του χωρίς να περιμένει τη συνολική λύση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς εάν η ανάδειξη του κ. Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ανατρέπει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι υπό κανονικές συνθήκες, δεδομένου ότι το θέμα είναι ευθύνη της Τουρκίας, η αλλαγή ηγεσίας στα κατεχόμενα δεν θα αλλάξει και τις προοπτικές επίλυσής του. «Οφείλω να πω, όμως, ότι η Τουρκία ήταν και εξακολουθεί να είναι αρνητική σε αυτό το ζήτημα. Πρόκειται για άλλη μια υποχρέωσή της, μεταξύ όλων των άλλων, που αρνείται να εκπληρώσει. Εμείς θα συνεχίσουμε την εκστρατεία μας και είναι σημαντικό να ενημερώνουμε και να διευκρινίζουμε στους συνομιλητές μας την ξεχωριστή ιδιότητα του θέματος της Αμμοχώστου από την υπόλοιπη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Δηλαδή, ότι δεν αφορά τους Τουρκοκύπριους, αλλά την Τουρκία και, βεβαίως, τον τουρκικό στρατό. Όπως γίνεται αντιληπτόν, όπου εμπλέκεται ο τουρκικός στρατός, υπάρχουν περιπλοκές και αρνητική προσέγγιση. Εδώ ακριβώς είναι η πρόκληση και για τη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει ήδη αναγνωρίσει την ευθύνη της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα και ότι μπορεί να προωθηθεί από μόνο του, να ενθαρρύνουν, να πιέσουν την τουρκική πλευρά για να είναι θετική».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται μέσα από τις συντονισμένες κινήσεις πολιτικών κομμάτων, Ευρωβουλευτών και Κυβέρνησης, πολύπλευρα και σε όλα τα επίπεδα, αλλά με τα ίδια επιχειρήματα και τους ίδιους στόχους. Υπέδειξε, ωστόσο, ότι δεν είναι κάτι που αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, αφού το θέμα ακόμη βρίσκεται σε ένα διαδικαστικό στάδιο. «Προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή κατάληξη της προκαταρκτικής διαδικαστικής απόφασης. Αλλά, όποια και να είναι αυτή, δεν θα είναι το τέλος αυτής της διαδικασίας, αφού πρόκειται για μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Το βασικό ζήτημα είναι ότι όσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και κάποια κράτη μέλη προωθούν αυτή την πρόταση, τότε θα την έχουμε μπροστά μας. Από το 2004, και παρ’ όλες τις προσπάθειες και της προηγούμενης και της σημερινής Κυβέρνησης, η Επιτροπή δεν έχει πεισθεί να σταματήσει την προώθησή της», είπε ο κ. Κυπριανού.

Παράλληλα, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι πλέον σωστό να αναφερόμαστε δημοσίως στις λεπτομέρειες των κινήσεών μας, αφού «όσο πιο διακριτικοί είμαστε στις δημόσιες τοποθετήσεις μας τόσο πιο αποτελεσματικοί θα μπορέσουμε να είμαστε», διευκρινίζοντας ότι «όταν δεν μιλάμε, δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:39 PM