Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Ιταλό Υφυπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας
- 06/02/2015Συνάντηση με τον Ιταλό Υφυπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας κ. Benedetto Della Vedova, είχε σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Ιταλού Υφυπουργού στην Κύπρο.


Οι κ.κ. Κασουλίδης και Della Vedova είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ιταλίας και οι τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσής τους, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα ενέργειας και η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών, ο κ. Κασουλίδης, καλωσορίζοντας τον Ιταλό Υφυπουργό, ανέφερε ότι Κύπρος και Ιταλία μοιράζονται κοινή θάλασσα, ιστορία και αξίες, αναφέροντας δε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κοινών ανησυχιών.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, συμφωνήθηκε όπως εξεταστούν τρόποι για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών σε πρακτικό επίπεδο, σε διάφορους τομείς. «Συγκεκριμένα, συζητήσαμε τη διμερή μας συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ποικίλου φάσματος των σχέσεών μας, και ειδικότερα τη σταθερή πρόοδο των διερευνητικών δραστηριοτήτων της ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη», πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

«Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, για τις οποίες εκφράσαμε έντονες ανησυχίες για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας και τις πραγματικές προθέσεις πίσω από αυτές τις ενέργειες», υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκαν οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου, με έμφαση στους τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων της παράνομης μετανάστευσης και της ανόδου της τρομοκρατίας, φαινόμενα που θεωρούνται υψίστης σημασίας για την Κύπρο και την Ιταλία.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία και επισημάνθηκε η ανάγκη για ενεργή στήριξη των διπλωματικών ενεργειών για επίλυση της κρίσης, καθώς και για αναζήτηση τρόπων για την ενθάρρυνση εποικοδομητικού διαλόγου με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι ζήτησε από τον κ. Della Vedova να διαβιβάσει πρόσκλησή του προς τον Ιταλό ομόλογό του για να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο.

Με τη σειρά του, ο κ. Della Vedova ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την υποδοχή και τη φιλοξενία και σημείωσε ότι, κατά τη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων για διμερή ζητήματα, το Κυπριακό, καθώς και την κατάσταση στην Ευρώπη και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ιταλία θεωρεί την Κύπρο ως έναν πολύ στενό εταίρο στην Ευρώπη. Μοιραζόμαστε μια κοινή μεσογειακή διάσταση και το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαίρετο, αφού βασίζεται σε ισχυρή και εποικοδομητική συνεργασία σε πολλούς σχετικούς τομείς, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διμερές επίπεδο», τόνισε ο κ. Della Vedova.

Με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Della Vedova σημείωσε ότι θα μεταφέρει την πρόσκληση, τόσο του κ. Κασουλίδη προς τον ομόλογό του, όσο και του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Πρωθυπουργό της χώρας. «Αυτό αποτελεί αναγνώριση του σχετικού ρόλου της Κύπρου ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αστάθειας και σοβαρών απειλών. Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε περεταίρω εντάσεις και πως χρειάζεται να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προωθήσουμε συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή», υπογράμμισε ο Ιταλός Υφυπουργός.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Della Vedova εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επανένωση της Κύπρου, μέσα από την εξεύρεση μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, θα συμβάλει ιδιαίτερα στη σταθερότητα και την ευημερία τόσο της Κύπρου όσο και ολόκληρης της περιοχής. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «το μοντέλο της Κύπρου για ειρηνική συνύπαρξη είναι εφικτό και θα επιφέρει πολλά οφέλη για όλες τις γειτονικές χώρες. Για αυτόν τον λόγο, υποστηρίζουμε πλήρως την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και υπό το πνεύμα της Κοινής Διακήρυξης που υπεγράφη πριν ένα χρόνο. Ευχόμαστε η Κυπριακή Δημοκρατία και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης το συντομότερο».

Όσον αφορά το θέμα των φυσικών πόρων στη Μεσόγειο, ο Ιταλός Υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υδρογονάνθρακες θα αποτελέσουν παράγοντα ανάπτυξης και συνεργασίας, και όχι παράγοντα για περεταίρω εντάσεις στην περιοχή.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:54:48 PM