Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα
- 09/06/2008Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Lavrov, με τον οποίο συζήτησαν το Κυπριακό, διεθνή προβλήματα και ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διμερούς συνεργασίας.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Lavrov ανέφερε ότι όπως πάντα οι συνομιλίες μέσα στο παραδοσιακά φιλικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας. Και οι δύο πλευρές έχουμε την επιδίωξη να εξασφαλίσουμε την περαιτέρω ανοδική εξέλιξη της συνεργασίας μας και πολύ σημαντικό βήμα σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα είναι η προγραμματιζόμενη επίσκεψη στη Ρωσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας το δεύτερο εξάμηνο του 2008.ης χρονιάς. Συμφωνήσαμε να αρχίσουμε άμεσα την προετοιμασία για την επίσκεψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πριν από αυτή της τακτικής συνεδρίας της διακυβερνητικής επιτροπής για την εμπορική και οικονομική συνεργασία.

Συμφωνήσαμε, επίσης, πρόσθετα μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για τις επιχειρηματικές μας σχέσεις, για τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης του τουρισμού.

Επιβεβαιώσαμε τη σταθερή μας προσήλωση σχετικά με τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της εθελούσιας συμφωνίας μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ρωσία και Κύπρος έχουμε κοινή προσέγγιση για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Κόσοβο. Θεωρούμε ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Σερβικής αυτής επαρχίας δεν οδήγησε στη σταθεροποίηση της κατάστασης και τασσόμαστε υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας ώστε να εξευρεθεί λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Παραδοσιακά συνεργαζόμαστε στενά με τους Κυπρίους συναδέλφους μας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκτιμούμε την υποστήριξη που παρέχει η Κύπρος σταθερά υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρικής σχέσης της Ρωσίας με την ΕΕ. Επίσης ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή όπου οι προσεγγίσεις μας είναι παραπλήσιες και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας και σε αυτό τον τομέα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις σημερινές συνομιλίες με το πέρας των οποίων εγκρίναμε και το πρόγραμμα διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου για τα έτη 2008-2009».

Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού ανέφερε τα εξής:

«Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τη συνάντηση που είχα σήμερα με τον συνάδελφο και φίλο μου Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως όλες οι συναντήσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας έγινε όχι μόνο σε ένα φιλικό αλλά και πολύ ανοιχτό και ειλικρινές κλίμα. Αυτό επιβεβαιώνει άλλη μια φορά τους πολύ στενούς δεσμούς που ισχύουν μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο κυπριακός λαός και όλες οι Κυβερνήσεις δεν ξεχνούν τη συμπαράσταση που η Ρωσία πρόσφερε και προσφέρει στην Κύπρο στις πιο δύσκολες στιγμές. Πάντα υπάρχει ένα πολύ ζεστό κλίμα και αισθήματα ειλικρινούς φιλίας από τον κυπριακό λαό προς το ρωσικό λαό.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφο μου για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, να εξηγήσω τη θέση μας για τη λύση του Κυπριακού και ιδιαίτερα για τη λύση που πρέπει να εξασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ενότητα του κράτους. Μου δόθηκε για άλλη μια φορά η ευκαιρία να ευχαριστήσω τη Ρωσία για τη σθεναρή, σταθερή θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, οι θέσεις μας είναι παρόμοιες. Πιστεύουμε και εμείς στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών και στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είναι γνωστό η Κύπρος δεν έχει αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του και δεν πρόκειται να το κάνει. Πιστεύουμε ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και με την άμεση εμπλοκή της Σερβίας. Συζητήσαμε επίσης τη σχέση της ΕΕ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Κύπρος θεωρεί ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και πάντα υποστηρίζουμε έναν ανοιχτό διάλογο και την ενδυνάμωση των σχέσεων όσο το δυνατό περισσότερο. Ειδικά στο θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίων έχουμε πολύ έντονη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάργηση της υποχρέωσης για έκδοση θεώρησης για τους Ρώσους πολίτες.

Συζητήσαμε ένα πλαίσιο διμερών συμφωνιών που μπορούν να επιτευχθούν στο άμεσο μέλλον. Ειδικά για το Υπουργείο Εξωτερικών είναι πολύ σημαντικό ότι συμφωνήσαμε σχέδιο δράσης εντατικών διαβουλεύσεων των δύο Υπουργείων. Συζητήσαμε διεθνή προβλήματα όπως το Μεσανατολικό, στο οποίο οι θέσεις μας είναι παραπλήσιες. Αλλά δεν συζητήσαμε μόνο προβλήματα που υπάρχουν στο διεθνή χώρο. Μιλήσαμε και για τους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν στο Σότσι. Θα είναι μια ευκαιρία για κυπριακές εταιρείες να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής για την προετοιμασία των αγώνων.

Θέλω, τελειώνοντας, να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά τον συνάδελφο κ. Lavrov για την ευκαιρία που είχαμε σήμερα να συναντηθούμε. Βεβαίως, θα είμαστε σε συχνή επαφή, αλλά τώρα έχει ιδιαίτερη σημασία η επιτυχής επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στη Ρωσία».

Ερωτηθείς για το ρόλο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με τις αμερικανικές και βρετανικές προσπάθειες να αναλάβουν την πρωτοβουλία στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Lavrov απάντησε:

«Ούτε εμείς επιχειρούμε να υφαρπάξουμε το ρόλο άλλων ούτε και κανείς μπορεί να υφαρπάξει το δικό μας ρόλο. Ο κεντρικός ρόλος στο κυπριακό ζήτημα ανήκει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου τα οποία μπορούν να εργαστούν αποκλειστικά στη βάση της ομοφωνίας. Και υπ΄ αυτό το πρίσμα δεν βλέπω καμιά δυνατότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση που δεν θα είναι αντικείμενο συμφωνίας των ιδίων των κυπριακών πλευρών. Ακριβώς αυτές οι πλευρές πρέπει να καταβάλουν έντονες προσπάθειες ώστε να συμφωνήσουν τις παραμέτρους της μεταξύ τους διευθέτησης σε εθελούσια βάση και φυσικά στη βάση εκείνων των αρχών που υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ. Η Ρωσία χαιρετίζει το διάλογο που ξανάρχισε μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο και θα υποστηρίξουμε δραστήρια τις προσπάθειες για την ανάπτυξη και την επιτυχή ολοκλήρωσή του».

Απαντώντας σε ερώτηση Κυπρίων δημοσιογράφων ο κ. Κυπριανού είπε τα εξής:

«Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένους τους φίλους μας και πρέπει να υπενθυμίζουμε στον κυπριακό λαό τη σταθερή θέση που είχε η Ρωσία σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που μας έχει συμπαρασταθεί και γι΄ αυτό έχει σημασία να κρατούμε αυτή την επαφή. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τη Ρωσική Κυβέρνηση και ταυτόχρονα τους ενημερώνουμε, είμαστε σε επαφή μαζί τους και συντονιζόμαστε ούτως ώστε να μπορούν και αυτοί αν χρειαστεί να παρέχουν τη βοήθειά τους όποτε και όταν είναι ανάγκη. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, οι στενές και διαχρονικές σχέσεις Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχουν περιοριστεί με την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ. Αντίθετα πιστεύουμε ότι εμείς με το δικό μας τρόπο συμβάλλουμε στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Και αυτό είναι κάτι που εκτιμάται από τη ρωσική πλευρά.

Η θέση μας είναι σαφής ότι, βεβαίως, οι συνομιλίες είναι μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επιδιώκουμε μια κυπριακή λύση. Να μην ξεχνούμε όμως ότι υπάρχουν παράγοντες που δεν είναι στο τραπέζι των συνομιλιών, όπως η Τουρκία που έχει ένα πολύ έντονο ρόλο να διαδραματίσει στην επίλυση του Κυπριακού. Αν δεν υπάρξει θετική στάση της Τουρκίας δεν θα υπάρξει και λύση, επομένως είναι ένα διεθνές πρόβλημα και γι΄ αυτό έχει σημασία η εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας και όταν λέμε 'Συμβούλιο Ασφαλείας' μιλούμε κατά κύριο λόγο για τα πέντε Μόνιμα Μέλη. Και η Ρωσία έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο ενεργώντας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια πρέπει να γίνεται συλλογικά από τους πέντε και ακριβώς εδώ βρίσκεται η σημασία του να τηρείται ενήμερη και να γνωρίζει τις θέσεις μας η ρωσική πλευρά».

Απαντώντας σε ερώτηση για το καθεστώς θεώρησης διαβατηρίων που ισχύει με τη Ρωσία, ο κ. Υπουργός είπε:

«Το πρόβλημα αυτό είναι μια κοινοτική αρμοδιότητα, επομένως θα πρέπει να γίνουν διευθετήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ. Η θέση της Κύπρου στην ΕΕ είναι ότι είναι απηρχαιωμένο αυτό το σύστημα, ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητούμε πλέον θεωρήσεις διαβατηρίων από τους Ρώσους επισκέπτες στην ΕΕ και ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να καταργηθούν. Τώρα που θα αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία ΕΕ-Ρωσίας, είναι ένα θέμα που θα εγείρει η Κύπρος προς τους εταίρους μας για να επιλυθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά, αλλά βεβαίως θα εγερθεί και από τη ρωσική πλευρά. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η Κύπρος θα προβεί σε όποιες πρακτικές διευθετήσεις μπορούν να γίνουν για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την έκδοση αυτών των θεωρήσεων. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όσες προσπάθειες και πρακτικές διευθετήσεις και να κάνουμε αν δεν υιοθετηθεί η κατάργηση, πάντα θα υπάρχει πρόβλημα».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:03:39 PM