Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Συνέδριο Δωρητών στο Λονδίνο - 04/02/2016


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συνέδριο Δωρητών “Supporting Syria and the Region” που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Φεβρουαρίου στο Lancaster House στο Λονδίνο. Το Συνέδριο Δωρητών, που συνδιοργανώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κουβέιτ, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τον ΟΗΕ, είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση των 13.5 εκατομμυρίων Σύριων εκτοπισμένων και 4.39 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που διαμένουν σε γειτονικές χώρες και την εξασφάλιση χρηματικών δεσμεύσεων για κάλυψη της πληθώρας των ανθρωπιστικών αναγκών που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία.


Κατά το Συνέδριο Δωρητών, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε για τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να στηρίξει με εισφορά 2.3 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αξιοποιηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Λίβανο και την Ιορδανία, χώρες που αντιμετωπίζουν πλειάδα οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων από τη φιλοξενία Σύριων προσφύγων.

Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης ανακοίνωσε τη δημιουργία Σχεδίου Υποτροφιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταπτυχιακές σπουδές Σύριων προσφύγων που διαμένουν προσωρινά σε Λίβανο και Ιορδανία σε μεταπτυχιακά προγράμματα Δημόσιων και αδειούχων Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο. Η χρηματοδότηση του Σχεδίου Υποτροφιών θα ανέρχεται στις εκατό χιλιάδες ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος, με ορίζοντα διάρκειας πέντε χρόνων (ακαδημαϊκά έτη 2016-2021).

Το Σχέδιο Υποτροφιών δύναται να λειτουργήσει και ως πρότυπο παροχής βοήθειας προς άλλες χώρες τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιθυμεί να στηρίξει στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Συνεργασίας και τα χρήματα που θα καταβάλλονται θα προσμετρούν και στις συμβατικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή Αναπτυξιακής Συνεργασίας, με τα χρήματα να παραμένουν εντός της Κυπριακής οικονομίας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:59:37 PM