Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας - 06/11/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας κ. Pierre Lellouche.


Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Κυπριανού καλωσόρισε τον Γάλλο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και σημείωσε τις ανέκαθεν εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας σε όλα τα επίπεδα -διμερώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών- καθώς και το γεγονός ότι οι δύο χώρες μας έχουν παρόμοια προσέγγιση σε πολλά διεθνή ζητήματα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για το γεγονός ότι η Γαλλία στέκεται πάντα στο πλευρό μας σε θέματα αρχών και διεθνούς δικαίου και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διαφυλάσσει αυτές τις αρχές.

Σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις, αν και είναι εξαιρετικές, επισήμανε ο κ. Κυπριανού, υπάρχει πάντα περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας, ειδικά στον τομέα της οικονομίας και αυτό είναι κάτι που θα τύχει διερεύνησης. Πρόσθεσε ότι με τον κ. Lellouche συζήτησαν διάφορα ευρωπαϊκά θέματα θεσμικού χαρακτήρα, καθώς και την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, για το οποίο ο Γάλλος Υπουργός θα ενημερωθεί εκτενέστερα κατά την αυριανή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Αναφερόμενος στην επικείμενη αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κυπριανού σημείωσε τη γνωστή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν και στην Κύπρο και αναμένουμε να τις εκπληρώσει μέχρι το Δεκέμβριο. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις και αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από κοινού με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε. Αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης όλων των υποψηφίων χωρών και η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση, είπε.

Από πλευράς του, ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων είπε ότι αν και αυτή δεν είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο, είναι συγκινητική, γιατί πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν την 20ή επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Συνεπώς, είναι λυπηρό για μένα να επισκέπτομαι την Πρεσβεία της Γαλλίας στη νεκρή ζώνη – συμβολίζει τι απομένει να γίνει, σημείωσε.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Lellouche είπε ότι ανασκοπήθηκαν οι ιδιαίτερα φιλικές -οικογενειακές- σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, ενώ από γαλλικής πλευράς εκφράσθηκε επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στο νησί σε διάφορους τομείς.

Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου στον αγώνα της για ένα ενιαίο ομοσπονδιακό κράτος και είναι πρόθυμη να βοηθήσει ώστε να κλείσει αυτό το πολύ λυπηρό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας, σημείωσε ο Γάλλος Υπουργός. Βρισκόμαστε σε μια πολύ παράξενη κατάσταση, όπου μια υποψήφια χώρα δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, υπογράμμισε ο κ. Lellouche.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:41 PM