Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ - 17/06/2013


Σε συνέχεια ανακοίνωσης που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αριθμό 170, και ημερομηνία 14 Ιουνίου 2013, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει τα ακόλουθα:


Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό το φως της επιβεβαιωτικής γεώτρησης που πραγματοποιείται από την εταιρεία «NobleEnergy» στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τις νομικά αβάσιμες θέσεις που εκφράστηκαν για ακόμα μια φορά από την Τουρκία, αναφορικά με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες και οι δραστηριότητες αξιοποίησής τους από την Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επομένως, το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να επιβεβαιώσει ότι, παρά τις τουρκικές απειλές, οι δραστηριότητες αυτές θα συνεχιστούν και θα πραγματοποιούνται όπως έχουν προγραμματιστεί.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία, χρησιμοποιεί τις δραστηριότητες της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της εταιρείας «NobleEnergy» ως πρόσχημα για να επαναλάβει τη θέση της για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία απορρίπτει σθεναρά αυτή τη θέση και επιβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Τέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει έντονα την εκφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας να υποστηρίξει τις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις από την ούτω καλούμενη κρατικής ιδιοκτησίας "Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου" (TPAO), στο νότιο τμήμα της ΑΟΖ / Υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι, μια τέτοια εξέλιξη, αν υλοποιηθεί, θα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Ως εκ τούτου, καλεί την Τουρκία να απόσχει από κάθε τέτοια ενέργεια.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:45:00 PM