Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών στη Γενεύη,29.02.12 - 29/02/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή μετέβη στη Γενεύη για να προσφωνήσει σήμερα την Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση της 19ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πραγματοποιείται μεταξύ 27 Φεβρουαρίου – 23 Μαρτίου στη Γενεύη.


Η ομιλία της δρος Μαρκουλλή επικεντρώθηκε στο θέμα της προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα στην ενίσχυση του ρόλου και της συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και τη διατήρηση της ειρήνης. Η Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως μέσω των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών, στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, τονίζοντας όμως ότι η διαδικασία ήταν βραδεία και μακρά. Επισήμανε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν καθότι εκατομμύρια γυναίκες και νεαρά κορίτσια ανά το παγκόσμιο εξακολουθούν να υπόκεινται σε σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, συνεχίζουν να αποτελούν θύματα τακτικών που στοχεύουν στον εξευτελισμό, την πρόκληση του τρόμου, τον βίαιο εκτοπισμό και το εθνικό ξεκαθάρισμα.

Αναφερόμενη στις Κύπριες γυναίκες, οι οποίες, σημείωσε, ανέκαθεν αποτελούσαν την ψυχή της κυπριακής οικογένειας, υπογράμμισε το δράμα που βίωσαν και βιώνουν ένεκα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και τόνισε τη σημασία της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών για τη συμμετοχή τους στην ειρηνευτική διαδικασία. Κάτι τέτοιο επισήμανε, θα εγγυάται ότι η όποια λύση και οι όποιες πρωτοβουλίες για οικοδόμηση της ειρήνης θα αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και θα σέβονται τα δικαιώματά τους. Δυστυχώς, ανέφερε η κα Υπουργός, η συμμετοχή των γυναικών σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι συστηματική και δεν υπερβαίνει το ποσοστό του 8% των υφιστάμενων ειρηνευτικών διαδικασιών. Ως εκ τούτου, είπε, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στα διάφορα στάδια οικοδόμησης της ειρήνης. Οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και να επωφελούνται από αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή και το μέλλον τους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στη Γενεύη, η δρ Μαρκουλλή είχε επίσης συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (CERN) καθηγητή Rolf-Dieter Heuer με τον οποίο συζήτησε το θέμα της πορείας της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στον Οργανισμό. Είχε παράλληλα την ευκαιρία να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:37:54 PM