Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με Φινλανδούς δημοσιογράφους - 31/01/2008


Στην άρνηση της Τουρκίας να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου καθώς και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας αναφέρθηκε η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή σε συνάντηση της σήμερα το πρωί με δημοσιογράφους στο Ελσίνκι, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στη Φινλανδία. Η κα Μαρκουλλή, τόνισε παράλληλα ότι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου επετεύχθη με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου.


Η Υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας τη συμφωνία των δύο πλευρών επί της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και της διαδικασίας Γκαμπάρι.

Τόνισε, εξάλλου, την τουρκική άρνηση αναφορικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2007, υιοθετούν τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Επεσήμανε, επίσης, και την πρόσφατη σχετική αναφορά στο κείμενο της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ που ενέκρινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ένωσης.

Η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου είναι συμφωνία αρχών, είπε η κα Μαρκουλλή, επισημαίνοντας ότι καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί λόγω της τουρκικής στάσης. Αντίθετα, πρόσθεσε, η Τουρκία εντείνει τη σκληρή της στάση επί του Κυπριακού, αφού Τούρκοι αξιωματούχοι προωθούν, τώρα και δημόσια, νέα πολιτική για το Κυπριακό στη βάση δύο χωριστών κρατών καθώς και διαδικασία επίλυσης του προβλήματος που παρεκκλίνει από τη διαδικασία Γκαμπάρι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η κα Μαρκουλλή είπε ότι η πλευρά μας θα καλωσόριζε μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό εντός του 2008 που θα οδηγούσε στην άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και υπογράμμισε παράλληλα την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής της Συμφωνίας.

Η κα Μαρκουλλή αναφέρθηκε, επίσης, στο σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από το κατοχικό καθεστώς, στο συνεχιζόμενο εποικισμό των κατεχομένων και στην παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ερωτηθείσα για τη θέση της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, νοουμένου ότι η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, κάτι που μέχρι σήμερα αρνείται να πράξει.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της απόρριψης του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι το σχέδιο ήταν αποτέλεσμα επιδιαιτησίας και όχι συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο αντιμετώπιζε τις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς, και, κυρίως, της Τουρκίας τόσο για το θέμα της ασφάλειας, για το περιουσιακό καθώς και για άλλα θέματα κρίσιμης σημασίας.

Κληθείσα να αναφερθεί στη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κόσοβο και κατά πόσο η στάση αυτή θα διαφοροποιηθεί, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η στάση της Κύπρου αφορά σε θέση αρχής και διεθνούς νομιμότητας. Πρόσθεσε ότι η απόσχιση αποτελεί θέμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου το οποίο προστατεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών και αυτό το πλαίσιο έχει τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Σημείωσε επίσης ότι η θέση της Κύπρου επί του Κοσόβου τυγχάνει σεβασμού από την ΕΕ και ανέφερε ότι την ίδια θέση συμμερίζονται και άλλες χώρες μέλη της Ένωσης.

Ερωτηθείσα για το θέμα της αναγνώρισης του Μαυροβουνίου, η κα Μαρκουλλή σημείωσε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.

Τέλος, η κα Μαρκουλλή αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Φινλανδίας και Κύπρου τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή φινλανδικού αποσπάσματος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Η Υπουργός Εξωτερικών θα έχει αργότερα σήμερα συναντήσεις με το Φινλανδό ομόλογό της κ. Ilkka Kanerva, με τον οποίο θα δώσει στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου, καθώς και με την Υπουργό Μετανάστευσης και Ευρώπης κα Astrid Thors. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Pertti Salolainen.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:11:26 PM