Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης - 26/05/2010


Ολοκληρώθηκαν στις 24/5/2010 οι εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, που πραγματοποιήθηκε στο παραθαλάσσιο θέρετρο Sopot της Πολωνίας.


Η άτυπη σύνοδος διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας κ. Radoslaw Sikorski και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ισπανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Μiguel Angel Moratinos. Στη σύνοδο συμμετείχαν οι Υπουργοί ή Υφυπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ καθώς και των 6 γειτονικών κρατών που συμμετέχουν στην ΑΕΣ (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία και Λευκορωσία).

Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κυπριανού εκπροσώπησε στη Σύνοδο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Νικόλαος Αιμιλίου.

Στη σύνοδο συμμετείχε, επίσης, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Stefan Fule, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, ο οποίος προέβη σε αποτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της ΑΕΣ.

Βάση για τη συζήτηση αποτέλεσε η Διακήρυξη της Πράγας που υιοθετήθηκε στις 7 Μαΐου 2009 από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ, η οποία εξήγγειλε τη νέα πρωτοβουλία Πολιτικής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των κρατών του Νοτίου Καυκάσου και των Ανατολικών εταίρων της ΕΕ. Ο στόχος είναι να στηριχθούν τα έξη κράτη στις προσπάθειές τους για εναρμόνιση της νομοθεσίας τους με την ΕΕ, στις μεταρρυθμίσεις τους για τον εκδημοκρατισμό, την οικονομία ελεύθερης αγοράς και την προσέγγισή τους στις βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση τονίσθηκε επίσης η ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των χρηματοδοτικών οργανισμών και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανοικοδόμησης.

Τέλος, κατά το δείπνο που ακολούθησε, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας για τη σύσταση «Ομάδας των Φίλων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» με την προοπτική εμπλοκής τρίτων κρατών, που αναμένεται να συμβάλουν στη συγχρηματοδότηση δράσεων και προγραμμάτων υπέρ των κρατών της ΑΕΣ.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:26:38 PM