Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη και του Υπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. David Lidington - 27/11/2014


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, και ο Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. David Lidington, επισκέφθηκαν χθες το πλοίο “HMS Defender” του Βρετανικού Ναυτικού, το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι Λεμεσού. Το βρετανικό πλοίο ακολουθεί πορεία επιστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη συμμετοχή του στις προσπάθειες του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.


Οι δύο Υπουργοί ενημερώθηκαν από τον επικεφαλής του πληρώματος σχετικά με τις λειτουργίες του πλοίου, καθώς και για την πρόσφατη αποστολή του, στο πλαίσιο το Διεθνούς Συνασπισμού.

Ακολούθως, οι κ.κ. Κασουλίδης και Lidington προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε: «Η κοινή μας επίσκεψη στο “HMS Defender” αποδεικνύει την προσήλωσή μας στις συλλογικές προσπάθειες για αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών που πολλαπλασιάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Αποδεικνύει, επίσης, την αταλάντευτη αφοσίωσή μας σε κοινές αξίες και αρχές.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση επιδίωξε να εκμεταλλευτεί τις προοπτικές που προσφέρονται από τη γεωγραφική θέση του νησιού για τη διευκόλυνση τέτοιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, καθώς και να εργαστεί από κοινού με εταίρους που μοιράζονται το ίδιο όραμα για σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμβολή της Κύπρου κατά τα τελευταία δύο χρόνια ήταν εμφανής σε περιπτώσεις μεγάλων ανθρωπιστικών καταστάσεων , παρέχοντας ασφαλές καταφύγιο και λειτουργώντας παράλληλα ως βάση υποστήριξης για την κοινή αποστολή της OPCW και των Ηνωμένων Εθνών, για την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία.

Πολύ πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο των προσπαθειών διαφόρων εταίρων για την εξάλειψη της τρομακτικής απειλής του Ισλαμικού Κράτους.

Μαζί με τον κ. Lidington είχαμε την ευκαιρία χθες το βράδυ να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στο πλαίσιο της στενής διμερούς μας συνεργασίας, όπως η πολύτιμη βρετανική βοήθεια για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, και ανταλλάξαμε απόψεις για την προώθηση των περιφερειακών ζητημάτων στην ευρωπαϊκή ατζέντα, όπου μοιραζόμαστε παρόμοιες προοπτικές».

Από πλευράς του, ο Βρετανός Υπουργός είπε: «Χαίρομαι που μαζί με τον κ. Κασουλίδη είχαμε σήμερα την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε αυτή την κοινή επίσκεψη στο “HMS Defender”. Αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη της αυξανόμενα στενής διμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια ευρεία σειρά προτεραιοτήτων.

Ένα από τα πλοία της κατηγορίας του “HMS Defender” ενεπλάκη απευθείας στην επιχείρηση μεταφοράς και κατάσχεσης των χημικών όπλων από τη Συρία πριν την επανεπεξεργασία τους. Πλοία όπως αυτά, είχαν ενεργή εμπλοκή στην υπεράσπιση και ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης ενάντια στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους στην Μέση Ανατολή.

Και το Βρετανικό Ναυτικό, φυσικά, είναι ενεργό στην προσπάθεια διατήρησης θαλάσσιων οδών για αποστολές στην περιοχή της Ευρώπης και παγκόσμια. Και μια χώρα όπως η Κύπρος, με μεγάλο ναυτιλιακό τομέα, ενδιαφέρεται όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, άλλη μια ναυτιλιακή χώρα, για μέτρα όπως η προστασία της εμπορικής ναυτιλίας από την πειρατεία στον Ινδικό Ωκεανό.

Επομένως, προσβλέπω σε περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της στενής συνεργασίας, η οποία είναι προς όφελος τόσο των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κληθείς να αναφέρει εάν η Κύπρος θα μπορούσε να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για να βοηθήσει περισσότερο στην αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, ο κ. Lidington απάντησε: «Συζητήσαμε σίγουρα την απειλή του Ισλαμικού Κράτους και αυτό είναι ένα θέμα, φυσικά, που απασχολεί τακτικά τις συναντήσεις της Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα θέλαμε να υπεισέλθουμε σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες. Η Κύπρος βρίσκεται στην περιοχή, σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Συρίας και του Λιβάνου. Το Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνεται έντονα την απειλή και κατανοούμε γιατί η Κύπρος, ως γεωγραφικά πλησιέστερη, αισθάνεται την απειλή της τρομοκρατίας σε αυτό το σημείο του κόσμου. Ως εκ τούτου, έχουμε κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε πολύ στενά».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:53:43 PM