Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας - 15/07/2013


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, συναντήθηκε σήμερα με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.


Σε συνέχεια πρόσφατης συνάντησής τους στην Κύπρο, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα διμερών σχέσεων, ζητήματα ενέργειας, το νέο προσανατολισμό στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος καλωσόρισε θερμά «τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο Γιαννάκη Κασουλίδη», για να συνεχίσουν, όπως είπε, τις ουσιαστικές συζητήσεις που ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες στη Λευκωσία.

Πρόσθεσε πως «με τη σημερινή του επίσκεψη εδώ, ο κ. Κασουλίδης υποδηλώνει την πίστη μας και την κοινή μας βούληση πως πρέπει να υπάρχει ένας διαρκής αυτόματος μηχανισμός διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις, για όλο το πλέγμα των θεμάτων της εξωτερικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής».

«Συζητήσαμε λοιπόν, πρώτον, για το μεγάλο εθνικό θέμα, εν όψει και της διήμερης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο. Συζητήσαμε για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις καθώς θα επισκεφθούμε και οι δυο το Σαββατοκύριακο τη Μαγιόρκα, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Γερμανού και του Ισπανού ομολόγου μας, προκειμένου να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης.

Συζητήσαμε για το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα: Τι γίνεται στην Αίγυπτο, τι γίνεται στη Συρία, τι γίνεται με τη διαδικασία στη Μέση Ανατολή;

Kαι βέβαια συζητήσαμε την προώθηση της διμερούς μας συνεργασίας και της συνεργασίας μας σε πολυμερές επίπεδο με άλλες χώρες, ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για μια πλειάδα θεμάτων» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως «αυτό που κάναμε σήμερα, θα το κάνουμε συστηματικά και νομίζω ότι έτσι θωρακίζουμε ακόμη περισσότερο την εξωτερική πολιτική και των δυο χωρών και την καθιστούμε αποτελεσματικότερη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης, ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο, λέγοντας πως «όταν έρχομαι στην Αθήνα, νιώθω πάρα πολύ διαφορετικά, όπως καταλαβαίνετε, παρά όταν επισκέπτομαι μια οποιαδήποτε άλλη χώρα. Νομίζω ότι συνεννοούμαστε επί του θέματος αυτού για τη μεγάλη ανάγκη που έχει η Κύπρος να βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Αθήνα, να ανταλλάσσουν απόψεις, να συγκρίνουν σημειώσεις, να διαβουλεύονται ο ένας με τον άλλον, όπως έχει πει ο φίλος, Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Βενιζέλος» είπε και εξήγησε ότι «γι’ αυτό τον λόγο η Ελλάδα και η Κύπρος θα ξαναθέσουν το επίπεδο αυτών των διαβουλεύσεων στο επίπεδο της συχνότητας και της σημασίας των διαβουλεύσεων που είχαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, χάρη στη στήριξη της Ελλάδας, έγινε μία πραγματικότητα».

Υπογράμμισε ότι «σε τέτοιου είδους επίπεδο σχέσεων βλέπετε ότι υπάρχουν αποτελέσματα και αυτά θα προωθήσουμε» και πρόσθεσε πως σήμερα δόθηκε η ευκαιρία και σε συνέχεια της συνάντησης στη Λευκωσία, «να ανασκοπήσουμε ένα εύρος θεμάτων, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις, σε όλα τα μέτωπα που έχουμε συνεννοηθεί» είπε και ευχήθηκε «πολύ σύντομα να ξαναβρεθούμε και εδώ και ο κ. Βενιζέλος να ξαναέρθει στην Κύπρο».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πρόσφατη δήλωση, πριν από λίγες μέρες στην Αμερικανική Γερουσία, της νέας βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, κα Νούλαντ, ότι το φυσικό αέριο της Κύπρου αποτελεί κινητήριο δύναμη για την επίλυση του Κυπριακού, με δεδομένη και την απόφαση των δύο πλευρών να συνεργαστούν στενά σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας για θέματα της οικονομικής ζώνης, ο κ. Κασουλίδης, είπε: «Εγώ πάω ένα βήμα παραπέρα από τις δηλώσεις της κας Νούλαντ. Θεωρώ το φυσικό αέριο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, για όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, σαν το αντίστοιχο του άνθρακα και του χάλυβα, που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό εμείς, σαν Κύπρος, το θεωρούμε σαν το κίνητρο, σαν το επιπρόσθετο κίνητρο, για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές μας. Εύχομαι να υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από τους άλλους».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο κ. Βενιζέλος, πρόσθεσε ότι και «η μελέτη που έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομική σημασία που έχει η ανακήρυξη των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, έρχεται να στρέψει την προσοχή μας προς την κατεύθυνση αυτή. Πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, πάντα με μια διάθεση καλής γειτονίας και συνεργασίας προς όφελος όλων των λαών της περιοχής».

Ερωτηθείς ο κ. Βενιζέλος τι προσδοκά η ελληνική και κυπριακή πλευρά από την επίσκεψη της ελληνικής κυβέρνησης στο Λευκό Οίκο και εάν το Κυπριακό θα είναι στις προτεραιότητες των συζητήσεων, και ποιες συγκεκριμένες πτυχές του κυπριακού ζητήματος αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι, απάντησε πως «είναι προφανές ότι το Κυπριακό τίθεται σε κάθε υψηλού επιπέδου επαφή της ελληνικής Κυβέρνησης. Η επαφή αυτή θα είναι ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ».

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο του πραξικοπήματος, υπογράμμισε πως «αυτό μας επιβάλλει να έχουμε, όλος ο Ελληνισμός, στραμμένη τη σκέψη μας στα πικρά διδάγματα της ιστορίας. Γιατί η ιστορία πρέπει να μας καθοδηγεί, προκειμένου να μην επαναλαμβάνεται και, δυστυχώς, η επανάληψη είναι πάντα επικίνδυνη και ως δυσάρεστη εμπειρία».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «η ενότητα όλων, η αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που έχουμε σήμερα, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, και, επομένως, η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, θα πρέπει να έχει σαν γνώμονα να μην υποφέρει η επόμενη γενιά τον πόνο και τις συνέπειες των λαθών της δικής μας γενιάς».

Ο κ. Κασουλίδης, μετά τη συνάντηση του με τον κ. Βενιζέλο, απηύθυνε ομιλία σε εκδήλωση που διοργάνωσε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κα Μαριέττα Γιαννάκου, με θέμα «Νέα Ευρώπη Τώρα», στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λουξεμβούργου κ. Frank Engel.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:45:13 PM