Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επιστολή διαμαρτυρίας για παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία - 20/08/2009


Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη κ. Λούης Τηλεμάχου απέστειλε στις 10 Αυγούστου επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία καταγγέλλει νέες παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου, που σημειώθηκαν από την 1 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2009.


Στην επιστολή εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και ζητείται ο άμεσος τερματισμός τους. Τονίζεται ότι η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η περιφρόνηση των διεθνών κανονισμών από την Τουρκία θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπλοΐας ενώ αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας στο νησί.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Τουρκία ως μη μόνιμο μέλος σήμερα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να συμμορφώνεται με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Τουρκία, υπογραμμίζεται, θα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες για επιβολή της ντε φάκτο διαίρεσης της Κύπρου και για αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέτοιες ενέργειες, τονίζει ο κ. Τηλεμάχου στην επιστολή του, δεν συμβάλλουν στην διατήρηση θετικής ατμόσφαιρας για τις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Η επιστολή κυκλοφόρησε στις 19 Αυγούστου ως επίσημο έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:23 PM