Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλλα - 09/01/2008


Οι άριστες σχέσεις της Κύπρου με τον Παλαιστινιακό λαό επαναβεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά και με τον πλέον απόλυτο τρόπο κατά τις συναντήσεις που είχε χθες η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς και τον Πρωθυπουργό κ. Σαλάμ Φαγιάντ στη Ραμάλλα.


Κατά τη συνάντηση, ο Παλαιστίνιος ηγέτης κ. Μαχμούντ Αμπάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ιστορικές σχέσεις που συνδέουν την Κύπρο με τον Παλαιστινιακό λαό από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και πιο πριν, σημειώνοντας πως οι δυο λαοί μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ο κ. Αμπάς δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες της Παλαιστινιακής Αρχής και του Παλαιστινιακού λαού για την αμέριστη συμπαράσταση και την οικονομική και άλλη βοήθεια που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στους Παλαιστινίους.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε πως διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν άρχισαν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως εάν μέσα στο 2008 δεν υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα των συνομιλιών, τότε θα χαθεί μια καλή ευκαιρία και θα περάσουν χρόνια μέχρι την ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας. Ο Πρόεδρος Αμπάς προέβη σε λεπτομερή ανάλυση της παρούσας διαδικασίας για το Παλαιστινιακό, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στην πορεία της.

Η κα Μαρκουλλή ενημέρωσε με τη σειρά της τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο για την κατάσταση στην Κύπρο υπογραμμίζοντας πως η κύρια αιτία της διαιώνισης του προβλήματος είναι η τουρκική κατοχή και οι συνέπειές της, όπως οι πρόσφυγες, ο εποικισμός και ο σφετερισμός περιουσιών.

Τέλος, η κα Μαρκουλλή συνεχάρη τον Παλαιστίνιο ηγέτη για το όραμα, το θάρρος και την αποφασιστικότητα του, για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του Παλαιστινιακού. Πρόσθεσε πως η Κύπρος θα συνεχίσει να παρέχει τη στήριξη της στους Παλαιστινίους και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι την επίτευξη του στόχου της διεθνούς κοινότητας, την ίδρυση του ανεξάρτητου δημοκρατικού και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους που θα ζει πλάι-πλάι με το Ισραήλ σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Τη δέσμευση της Κύπρου να συνεχίσει και εντός της ΕΕ να υπερασπίζεται τα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου διαβίβασε η κα Μαρκουλλή και στον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Σαλάμ Φαγιάντ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη και την Κύπρο. Ο Πρωθυπουργός Φαγιάντ επισήμανε τα προσκόμματα που παρεμβάλλονται στη νέα διαδικασία που ξεκίνησε μετά την Ανάπολη και τις προσδοκίες από την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή. Από πλευράς της η κα Μαρκουλλή ανέλυσε τη διχοτομική πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο για επιβολή των τετελεσμένων της εισβολής. Συζητήθηκαν, επίσης, πρακτικοί τρόποι αξιοποίησης της βοήθειας που προσφέρει η Κύπρος στους Παλαιστινίους.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:00 PM