Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - 11/09/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 10-11 Σεπτεμβρίου.


Οι σχέσεις της ΕΕ με στρατηγικούς εταίρους όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τους Υπουργούς Εξωτερικών κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Συμβουλίου. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη όπως η ΕΕ επανακαθορίσει τις παραμέτρους επικοινωνίας της με την Κίνα, η οποία αναδεικνύεται σε ισχυρό διεθνή παίκτη. Είναι σημαντικό, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, η ΕΕ να συνδιαλέγεται με την Κίνα ως ίσο εταίρο και να προχωρήσει σε εξισορρόπηση της πολιτικής με την εμπορική πτυχή του διαλόγου της έτσι ώστε να μην επηρεάζονται οι γενικότερες σχέσεις της με την Κίνα, αλλά ούτε και οι προτεραιότητες της ΕΕ σε διεθνή ζητήματα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά θέματα διεθνούς ασφάλειας, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζει την Κίνα ως συνεργάτη και όχι ως ανταγωνιστή. H ΕΕ πρέπει να βρει λύσεις στα ζητήματα που δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις της με την Κίνα, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το Πακιστάν και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα.

Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ είχαν το καθιερωμένο πρόγευμα εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών, συνεχίζοντας τη συζήτηση των σχέσεων της ΕΕ με στρατηγικούς εταίρους.

Οι '27' είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ως στρατηγικό εταίρο. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό η Τουρκία έχει δείξει μια διαφορετική προσέγγιση σε διεθνή ζητήματα από ό,τι η ΕΕ, τόνισε ότι η Άγκυρα πρέπει να αποδείξει ότι ακολουθεί ευρωπαϊκή πολιτική και ανήκει στη Δύση, και όχι το αντίθετο. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, υπογράμμισε, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται χωριστά από το πλαίσιο του καθεστώτος της ως υποψήφια για ένταξη χώρα και των υποχρεώσεων που αυτό συνεπάγεται, ούτε εκτός του υφιστάμενου θεσμοθετημένου πλαισίου των σχέσεων της με την ΕΕ. Η οποιαδήποτε παρεκτροπή από το υφιστάμενο πλαίσιο, τόνισε ο κ. Κυπριανού, δεν έχει θέση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και θα αποτελούσε ένδειξη προνομιακής μεταχείρισης της Τουρκίας έναντι των λοιπών υποψηφίων χωρών αλλά και έναντι των λοιπών στρατηγικών εταίρων της ΕΕ. Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι παρόλο που υπάρχει προοπτική για στρατηγικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, με τη δυνατότητα να βοηθήσει την ΕΕ, η Τουρκία δεν έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, ότι είναι αξιόπιστη υπό αυτήν την έννοια.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε την πάγια θέση της Κύπρου υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, νοουμένου ότι η Άγκυρα θα ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της τόσο έναντι της ΕΕ όσο και έναντι της Κύπρου, και ιδιαίτερα για την επίλυση του Κυπριακού. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:24 PM