Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κολομβίας - 10/01/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Κολομβίας, με έδρα τη Ρώμη, κ. Juan Manuel Prieto Montoya.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, o νέος Πρέσβης της Κολομβίας διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους θερμότατους χαιρετισμούς του Προέδρου της Κολομβίας κ. Juan Manuel Santos, διαβιβάζοντας παράλληλα την επιθυμία του Προέδρου της Κολομβίας για ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Κύπρου και της Κολομβίας, ο νέος Πρέσβης είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες οι οποίες είναι θεμελιώδη συστατικά για την ειρήνη και ανάπτυξη των δύο λαών. Ο κ. Montoya τόνισε ότι στόχος του θα είναι η ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας και η συνέχιση των προσπαθειών για περαιτέρω ανάπτυξη τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών Οργανισμών.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Κολομβιανός Πρέσβης τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει την επίτευξη μιας φιλικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στο κυπριακό πρόβλημα και αναμένει ότι οι ειλικρινείς διαπραγματεύσεις θα επιτρέψουν την εξεύρεση μιας βιώσιμης και μακροπρόθεσμα λειτουργικής λύσης. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση της Κολομβίας βλέπει με ικανοποίηση τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυπριακής κυβέρνησης ως προς αυτόν τον σκοπό, πάντοτε σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο νέος Πρέσβης αναφέρθηκε στην επικύρωση της Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ της Κολομβίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οποία ζήτησε την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Montoya δήλωσε επίσης ότι στους σημερινούς καιρούς της οικονομικής αβεβαιότητας καθίσταται αναγκαία η ανάπτυξη μιας κοινής ατζέντας που θα επιτρέπει στις δύο χώρες την συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της κουλτούρας και του τουρισμού στους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει γνώσεις και εμπειρία.

Καταλήγοντας, ο νέος Πρέσβης της Κολομβίας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα διεκπεραιώσει τα καθήκοντα του με αφοσίωση και εργατικότητα.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και διαβεβαίωσε τον Πρέσβη της Κολομβίας για την προθυμία της Κυπριακής Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά για στενή συνεργασία με στόχο την εξερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας και εμβάθυνση των ήδη υφισταμένων.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε το 2010 μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών σηματοδοτεί μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας. Γι΄ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στοχεύουμε στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης πάνω στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.

Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται εντός μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει θέμα επιβολής επιδιαιτησίας, μεσολάβησης ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σ’ αυτή τη βάση, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, περιορισμένος χρόνος απομένει μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Green Tree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν και προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία. Οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να λύσουμε το Κυπριακό όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Σας διαβεβαιώ ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί τόσο από την Τουρκία όσο και τους Τουρκοκύπριους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:37:25 PM