Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Κράτους του Ισραήλ - 13/09/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Κράτους του Ισραήλ κ. Michael Harari.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Ισραηλινός Πρέσβης αναφέρθηκε στους ιστορικούς και παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και κατανόησης που ενώνουν τα δύο έθνη και που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, και που σήμερα συνεχίζουν να αντικατοπτρίζονται στα κοινά τους συμφέροντα και αρχές, στον αμοιβαίο σεβασμό για τη δημοκρατία, την ασφάλεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία έκφρασης.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο Ισραηλινός Πρέσβης είπε ότι εξελίσσονται θετικά χάρη στην ουσιαστική επέκταση του αμοιβαίου εμπορίου, στον ανοικτό και συχνό διάλογο σε όλα τα επίπεδα και στη σταθερή και φιλική πολιτική της Κύπρου απέναντι σε προκλητικές ενέργειες στην περιοχή μας. Πρόσθεσε ότι η χώρα του εκτιμά τη συνεργασία της Κύπρου και προσβλέπει σε αυξημένη συνεργασία στους τομείς της γεωργίας, της αφαλάτωσης καθώς και στον ιατρικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό τομέα.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Ισραηλινός Πρέσβης είπε ότι η χώρα του εκτιμά τις συνεχείς και ακούραστες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για προώθηση λύσης βασισμένης σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και επανέλαβε την ειλικρινή ευχή του Ισραήλ για εξεύρεση λύσης που να επανενώνει το νησί σύντομα προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής και εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο λαών που να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ.
Στη συνέχεια, ο κ. Harari εξέφρασε την πρόθεσή του να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ και να επιληφθεί θεμάτων αμοιβαίου οφέλους για τις δύο χώρες.

Καταλήγοντας ο κ. Harari αναφέρθηκε στην επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι θεωρεί μεγάλη του τιμή να επιδίδει τα διαπιστευτήριά του τη συμβολική αυτή χρονική στιγμή.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού καλωσόρισε τον κ. Harari στην Κύπρο, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή του.

Κάνοντας αναφορά στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αυτές παραδοσιακά είναι πολύ καλές και χαιρέτισε το γεγονός ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, αυτή η φιλική σχέση έχει περαιτέρω ενδυναμωθεί. Μεταξύ άλλων, είπε, πραγματοποιήθηκε μια πληθώρα επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα, έχει συνομολογηθεί ένας σημαντικός αριθμός συμφωνιών και η συνεργασία μας σε περιφερειακά και ευρύτερα διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος έχει ενισχυθεί. Και συνέχισε:

«Συγκεκριμένα, στη βάση της κοινής μας επιθυμίας και προθυμίας να ενδυναμώσουμε και να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι το εμπόριο και ο τουρισμός, είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε την αναγκαία επιπρόσθετη ώθηση στη σχέση μας. Εν προκειμένω, είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω ενθάρρυνση και προώθηση των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Επιθυμώ, επίσης, να επαναβεβαιώσω τη σθεναρή υποστήριξη της Κύπρου στις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής που άρχισαν πρόσφατα. Παραμένουμε αποφασισμένοι, όπου είναι δυνατόν, να υποστηρίξουμε τα μέρη σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για μια λύση δύο κρατών που να διασφαλίζει ένα ασφαλές Κράτος του Ισραήλ που να συνυπάρχει με ένα βιώσιμο Παλαιστινιακό Κράτος για το καλό των λαών τους και των λαών ολόκληρης της περιοχής».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού προέβη σε μια γενική ανασκόπηση των μέχρι τώρα προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πακέτο προτάσεων που υπέβαλε τον Ιούλιο το οποίο, αν γίνει αποδεκτό, θα δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και είπε:

«Το πρώτο μέρος των προτάσεών μου αφορά τη διασύνδεση και ταχεία συζήτηση τριών αλληλένδετων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, συγκεκριμένα το περιουσιακό, το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της ιθαγένειας, αλλοδαπών, μετανάστευσης και ασύλου (έποικοι). Η ταυτόχρονη συζήτηση αυτών των κεφαλαίων θα μειώσει σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για τις διαπραγματεύσεις. Λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι έποικοι κατέχουν σήμερα περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους εκτοπισθέντες και το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις περιουσίες, που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, βρίσκονται στις περιοχές που θα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, αυτά τα τρία κεφάλαια είναι φυσιολογικά, λογικά και πολιτικά διασυνδεδεμένα.

Το δεύτερο μέρος των προτάσεων μου αφορά την Αμμόχωστο και θα ωφελήσει σημαντικά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου, μια περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς και των δυο κοινοτήτων, καθώς και τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα είναι προς μεγάλο οικονομικό όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων, με την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της σύμφωνα με το Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1984), δεν θα είναι προς όφελος μόνο της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά θα ενισχύσει και τη βιωσιμότητα του λιμανιού της Αμμοχώστου. Η θετική επίδραση, κατά κύριο λόγο στην υποτονική τουρκοκυπριακή οικονομία, δεν θα μπορούσε να έλθει σε καλύτερη στιγμή. Η Τουρκία θα κερδίσει, επίσης, από την εφαρμογή της παρούσας πρότασης, δεδομένου ότι η γενική θετική επίδραση θα οδηγήσει σταδιακά στο ξεπάγωμα των κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα είναι μια θετική συμβολή στην ίδια τη διαπραγματευτική διαδικασία, με την ανύψωση του ηθικού του κυπριακού λαού, η οποία θα είναι ουσιώδης και άμεση, έστω και εάν η πλήρης εφαρμογή του πακέτου θα απαιτούσε ορισμένο χρόνο.

Το τελευταίο μέρος της πρότασης αφορά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και στην οποία θα συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες. Η ημερήσια διάταξη της διάσκεψης θα καλύπτει τις διεθνείς πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, και τα σημαντικά ζητήματα σχετικά με τους εποίκους και θα πρέπει να συγκληθεί με την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το συνταγματικό και άλλες εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Αναμένουμε από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αντιδράσουν θετικά στις προτάσεις αυτές, οι οποίες πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούν να αποδειχθούν υποβοηθητικές στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις προσπάθειές μας. Αναμένουμε από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να δείξουν ότι μοιράζονται την ίδια πολιτική βούληση με μας για την επίτευξη ταχείας προόδου και μιας συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αναμένουμε ότι οι δημόσιες διακηρύξεις της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας δεν είναι απλώς μέρος ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού και ότι είναι ενεργά δεσμευμένες σε μια λύση βασισμένη στο συμφωνημένο πλαίσιο, υποβάλλοντας προτάσεις που να συμβάλλουν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για επανένωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και να συμβάλει ενεργά και θετικά στη λύση του κυπριακού προβλήματος. Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει με πολιτικές που προκαλούν σοβαρά προβλήματα τόσο γι’ αυτήν όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα ενός μεγάλου αριθμού ενταξιακών κεφαλαίων της ΄Αγκυρας, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:21 PM