Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για τη Διεθνή Ημέρα της Γαλλοφωνίας - 20/03/2008


ιμώντας σήμερα τη Διεθνή Ημέρα της Γαλλοφωνίας, επαναλαμβάνουμε, για ακόμα μια φορά, την πίστη και την προσήλωσή μας στις παναθρώπινες αξίες της αδελφοσύνης, της ανοχής και της δημοκρατίας που προάγει ο Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας, ο οποίος συγκεντρώνει σήμερα 68 κράτη και Κυβερνήσεις, μέλη ή παρατηρητές, και δραστηριοποιείται και στις πέντε ηπείρους.


Εκτιμώντας τη σημαντική συνεισφορά της Γαλλοφωνίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ενταχθεί με καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στους κόλπους του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας, συσφίγγοντας, ακόμη περισσότερο, τις σχέσεις της τόσο με τη Γαλλία όσο και με τ’ άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού, κατά την 11η Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι, στις 28-29 Σεπτεμβρίου 2006.

Η απόφαση της Κύπρου για την ένταξή της στο Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας υπαγορεύθηκε από την εκτίμηση της δυνατότητας πρόσβασης σε ένα σημαντικό φόρουμ με κοινή γλώσσα – τα γαλλικά – και ένα χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης, του οποίου βασικά στοιχεία και στόχοι είναι η προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η υποστήριξη της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας.

Απέναντι στις διαφωνίες και τις συγκρούσεις που διχάζουν τον κόσμο έχουμε καθήκον να προωθήσουμε ένα νέο παγκόσμιο ουμανισμό, «να εμπλουτιστούμε από τις διαφορές μας, για να συγκλίνουμε στην οικουμενικότητα». Το μήνυμα του Lιopold Sιdar Senghor πρέπει να μας συντροφεύει για πάντα και να αποτελεί το φάρο μας για το μέλλον. Οι βασικές αρχές της Γαλλοφωνίας, μπορούν να κάνουν το όνειρό μας πραγματικότητα.
H εδραίωση της ειρήνης σε όλα τα κράτη μέλη της Γαλλοφωνίας είναι πρωταρχικός στόχος, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προληπτικής διπλωματίας, της στήριξης της κοινωνίας των πολιτών, της ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης και της ενεργοποίησης των εθνικών θεσμών. Mια πραγματικά γαλλόφωνη κοινή γνώμη θα μπορεί να αφυπνίσει εθνικούς και διεθνείς παράγοντες και να βοηθήσει σημαντικά στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων. H οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Γαλλοφωνίας έχει αντίστοιχη σημασία, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Γ κ. Nτιούφ, με την πολιτική αλληλεγγύη.

Μέσα στον κόσμο στον οποίο ζούμε, με τις πολλές συγκρούσεις, η Γαλλοφωνία είναι σήμερα φορέας μηνύματος ανοχής και αλληλεγγύης, συνεργασίας και χειραφέτησης, διαλόγου και κατανόησης. Προάγει τον πλουραλισμό και τη διεύρυνση των οριζόντων, συνεισφέροντας έτσι στη δημιουργία ενός διεθνούς πολιτικού χώρου, που τόσο έχει ανάγκη η εποχή μας, και μέσα στον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε και να προδιαγράψουμε λύσεις μακριά από κάθε βούληση κυριαρχίας.

Η Κύπρος δεσμεύεται να εργαστεί με τους νέους εταίρους της στους διεθνείς οργανισμούς για τον πολιτιστικό πλουραλισμό και την ανάπτυξη των πιο αδικημένων χωρών, υπηρετώντας ταυτόχρονα την πολιτική της ειρήνης και της προώθησης της δημοκρατίας στον κόσμο.

Καταλήγοντας, εκφράζω τη βαθιά μου πεποίθηση ότι αν οι αξίες που μας ενώνουν μετατραπούν σε βούληση και κοινή πολιτική δράση, μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, όχι μόνο στο γαλλόφωνο χώρο, αλλά και σε ολόκληρο το σύγχρονο κόσμο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:18 PM