Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ - 20/12/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, με έδρα τη Ρώμη, κ. Nguyen Hoang Long.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο Πρέσβης του Βιετνάμ ευχήθηκε στον Πρόεδρο Χριστόφια και στον κυπριακό λαό καλά Χριστούγεννα και καλό νέο έτος, καθώς και ειρήνη για την Κύπρο.

Ο κ. Πρέσβης τόνισε ότι η θέση του Βιετνάμ για το κυπριακό πρόβλημα είναι η υποστήριξη της νόμιμης επιθυμίας του κυπριακού λαού για ένα ενωμένο κράτος με πλήρη κυριαρχία και η ενθάρρυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ των μερών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη τέτοιας λύσης.

Στη συνέχεια ο κ. Long συνεχάρη την Κύπρο για την επιτυχημένη Προεδρία της στο Συμβούλιο της ΕΕ και εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα, σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακόμη και μια μικρή χώρα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στις διεθνείς δραστηριότητες, στην πορεία των διεθνών εξελίξεων και προς τη σταθερότητα και ειρήνη του πλανήτη. Ελπίζω, είπε ο κ. Πρέσβης, ότι μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών συνεργασίας η Κύπρος και το Βιετνάμ θα προωθήσουν τη συνεργασία τους και θα υποστηρίζουν η μια την άλλη για την προώθηση των συμφερόντων των μικρών χωρών. Εργαζόμενοι μαζί, πρόσθεσε, θα εμβαθύνουμε τις διμερείς σχέσεις σε τομείς όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση, η επιστήμη και η εργασία.

Τέλος, ο νέος Πρέσβης του Βιετνάμ είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ελπίζει να συνεχίσει να έχει την πολύτιμη υποστήριξη και συνεργασία των κυπριακών Αρχών καθώς και τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τον Πρέσβη του Βιετνάμ για ανάπτυξη των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Βιετνάμ. Ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του Πρέσβη θα βοηθήσει στη σύναψη διμερών συμφωνιών προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών και ότι οι δεσμοί φιλίας ενισχύονται περαιτέρω από την παρουσία 10.000 Βιετναμέζων που διαμένουν στην Κύπρο.

Η ειρήνη και ο σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο, είπε, είναι ο δρόμος προς την ενότητα και την ευημερία τόσο στο εσωτερικό όσο και περιφερειακά. Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες του Βιετνάμ προς αυτή την κατεύθυνση θα ακολουθηθούν και από άλλους.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας και τερματισμό της κατοχής και του παράνομου εποικισμού, είναι πρωταρχικός στόχος της προεδρία μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την εκλογή μου στην Προεδρία το 2008 ανέλαβα αμέσως πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Από τον Μάιο του 2010, όμως, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας την μονομερώς σαν την τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει ανακαλέσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ.

Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση. Έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Τώρα ακολουθείται μία πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθησης λύσης δύο κρατών.

Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και πρέπει να είναι σύμφωνος με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Από τον Ιούλιο του 2012, η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο μια πρόκληση όσο και μια ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και σκληρά για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Έχουμε εργαστεί ενάντια σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και μια άνευ προηγουμένου κρίση που κτύπησε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευτυχείς διότι τώρα που η Προεδρία φτάνει στο τέλος της , οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μιλούν ξεκάθαρα για μία επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νέαρχος Παλάς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:42:30 PM