Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές Γενικού Διευθυντή Πρέσβυ Αλέξανδρου Ν. Ζήνων στη Χάγη, 15-16 Νοεμβρίου


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Χάγη.

Στις 15 Νοεμβρίου συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια του Ολλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών κα Yoka Brandt. Ο κος Ζήνων ενημέρωσε την Ολλανδή ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό καθώς και για την πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στη Συρία και για το Brexit.

Ο κος Ζήνων προσφώνησε επίσης τη 15η Διάσκεψη των Κρατών Μερών του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Στην παρέμβαση του επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο εκφράζοντας βεβαιότητα ότι αυτό θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Υπογράμμισε ότι στην Κύπρο για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες υπάρχει γνώση τι σημαίνουν πολλά από τα εγκλήματα που περιλαμβάνονται στο Καταστατικό της Ρώμης. Σημείωσε επίσης ότι αποτελεί τιμή για την Κύπρο να υπηρετεί ως σημείο επαφής για την Οικουμενικότητα και Πλήρη Εφαρμογή του Καταστατικού. Εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την απόφαση κάποιων κρατών να αποχωρήσουν από το Καταστατικό και παράλληλα ετοιμότητα για διάλογο σε σχέση με τις ανησυχίες τους. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου που αφορούσε την καταστροφή ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων. Ο κ. Ζήνων υπογράμμισε την ευαισθησία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που αντανακλάται στο ότι αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της επερχόμενης κυπριακής προεδρίας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Γενικός Διευθυντής είχε επίσης γεύμα εργασίας με το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων κο Αhmet Üzümcü κατά τη διάρκεια του οποίου επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό. Επίσης, συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων («ICMP») κα Bomberger. Ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έργο της ΔΕΑ για τη διακρίβωση της τύχης των Κυπρίων αγνοουμένων και για τη συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.Τελευταία Ενημέρωση στις: 17/11/2016 02:39:44 PM