Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τεχεράνη - 12/01/2015


Ολοκληρώθηκε χθες, 11 Ιανουαρίου, η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στην Τεχεράνη. Κατά την παρουσία του στην ιρανική πρωτεύουσα, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του κ. Mohammad Javad Zarif, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας κ. Hassan Rouhani, ενώ πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας κ. Ali Larijani και τον Σύμβουλο του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη, αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κ. Ali Akbar Velayati.


Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Κασουλίδη και κυρίως κατά τις συζητήσεις με τον Ιρανό ομόλογό του, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, το Κυπριακό και η διαμορφωθείσα κατάσταση στον απόηχο των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στις εξελίξεις σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Λίβανο, η αντιμετώπιση του ISIL, καθώς και οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ιράν, αναγνωρίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων περαιτέρω ενίσχυσής τους, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της αρχαιολογίας, της ανώτατης εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Προς τούτο, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των τεχνοκρατικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών για ολοκλήρωση των εκκρεμούντων διμερών συμφωνιών.

Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIL). Ο κ. Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη διατήρησης συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στο εσωτερικό του Λιβάνου, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν από πιθανή διάχυση της κρίσης σε Λίβανο και Ιορδανία. Ενημέρωσε επίσης τους συνομιλητές του και για τις ενέργειες της Κύπρου για στήριξη του Λιβάνου, δια της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Από πλευράς του ο κ. Zarif, ανέδειξε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ιράν, τόσο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, όσο και για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας.

Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τους συνομιλητές τους για τις προσπάθειες της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, οι οποίες ωστόσο εμποδίζονται από τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ενέργειες οι οποίες συνιστούν κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επί των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων E3+3 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Κασουλίδης μετέφερε την ενθάρρυνση της ΕΕ προς το Ιράν, έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, που να επιτρέπει στη χώρα να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα, που να διασφαλίζει ότι η πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς. Μια ενδεχόμενη συμφωνία, συνέστησε ο κ. Κασουλίδης, θα βοηθήσει και στη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, κα Mogherini, και τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Τεχεράνη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:54:21 PM