Κυπριακή Δημοκρατία

Διεθνείς Οργανισμοί


Η Κύπρος και η Κοινοπολιτεία


Η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της Κοινοπολιτείας το 1961, λίγο μετά την ανεξαρτησία της. Έκτοτε συμμετέχει ενεργά σε όλες τις Κοινοπολιτειακές δραστηριότητες. Σταθερά προσηλωμένη στις αρχές και τα ιδεώδη της Κοινοπολιτείας, η Κυπριακή Δημοκρατία φιλοξένησε τη Συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, CHOGM 1993, στη Λεμεσό.


Η Κοινοπολιτεία στηρίζει με συνέπεια την Κυπριακή Δημοκρατία στον αγώνα της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Είναι συνεχώς αναμιγμένη στο Κυπριακό πρόβλημα από τον Αύγουστο του 1964, μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις τον Δεκέμβρη του 1963 και την εγκαθίδρυση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Μάρτιο του 1964. Η ανάμιξη αυτή έγινε πιο ενεργή μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και συγκεκριμένα μέσω των Τελικών Ανακοινωθέντων (Communiqués) τα οποία υιοθετούνται κατά τις Συναντήσεις των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια. Στο κείμενο των Τελικών αυτών Ανακοινωθέντων εκφράζεται, συστηματικά και ανελλιπώς, η πλήρης στήριξη της Κοινοπολιτείας στην κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις προσπάθειες επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα τελευταία χρόνια η Κοινοπολιτεία έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη ζητώντας παράλληλα την αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά την τελευταία Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας (CHOGM 2013), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σρι Λάνκα στις 15-17 Νοεμβρίου 2013, η Κοινοπολιτεία υιοθέτησε το ακόλουθο λεκτικό για την Κύπρο:

“Reaffirming previous CHOGM Communiqués, Heads of Government expressed full support for the sovereignty, independence, territorial integrity and unity of the Republic of Cyprus. They agreed to support the efforts for a comprehensive settlement of the Cyprus problem, under the auspices of the UN Secretary General, based on the UN Charter and the relevant United Nations Security Council Resolutions (UNSCRs) for a State of Cyprus with a single sovereignty, single international personality and a single citizenship, in a bicommunal, bizonal federation with political equality as described in the relevant UNSCRs.

Heads called for the implementation of United Nations Security Council Resolutions on Cyprus, in particular 365 (1974), 541 (1983), 550 (1984), and 1251 (1999), and reiterated their support for the full respect of the human rights of all Cypriots, including their right to property; for the implementation of the relevant decisions of the European Court of Justice; and, for the accounting for all missing persons. They also extended their full support and solidarity to the Republic of Cyprus in the exercise of its sovereign rights under international law, including the UN Convention on the Law of the Sea, to explore and exploit the natural resources in its Exclusive Economic Zone, and called for the avoidance of actions and statements that threaten stability in the Eastern Mediterranean.”

Το πλήρες κείμενο του Τελικού Ανακοινωθέντος βρίσκεται στην ακόλουθη διαδικτυακή διεύθυνση:

http://thecommonwealth.org/sites/default/files/events/documents/CHOGM%202013%20Communique_0.pdf

Η Κύπρος παραμένει ευγνώμων για την αμέριστη υποστήριξη που η Κοινοπολιτεία έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια στις προσπάθειες για τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού και την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος που να επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Στην CHOGM 2013 η Κύπρος εξελέγη, μαζί με την Ινδία, το Πακιστάν, τη Νέα Ζηλανδία, τα Νησιά του Σολομώντα, τη Σιέρα Λεόνε, την Τανζανία, τη Γουιάνα και τη Σρι Λάνκα, μέλος της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας (CMAG) για περίοδο δύο ετών. Η Υπουργική Ομάδα αυτή ασχολείται με σοβαρές παραβιάσεις της Διακήρυξης της Χαράρε, η οποία περιέχει τις θεμελιώδεις πολιτικές αξίες της Κοινοπολιτείας. Η Ομάδα ιδρύθηκε από κατά τη διάρκεια της Συνάντησης των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το 1995.

Έργο της CMAG είναι να αξιολογήσει τη φύση των παραβάσεων και να προτείνει μέτρα για τη συλλογική δράση της Κοινοπολιτείας που αποσκοπούν στην ταχεία αποκατάσταση της δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η CMAG έχει την εξουσία να αναστείλει την ιδιότητα μιας χώρας ως μέλους της Κοινοπολιτείας με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Φίτζι του οποίου η συμμετοχή στην Κοινοπολιτεία έχει ανασταλεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2009.Τελευταία Ενημέρωση στις: 21/04/2016 03:11:54 PM