Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων - Συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Νότια Γειτονία - 30/08/2014


Ολοκληρώθηκε χθες στo Μιλάνο το πρώτο μέρος των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.


Θέματα που απασχόλησαν το πρώτο μέρος των εργασιών ήταν η τρεχουσα κατάσταση σε Νότια Γειτονία και η Ανατολική Εταιρική Σχέση. Όσον αφορά την κατάσταση στη Νότια Γειτονία, όπως αναμενόταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από πρόσφατες εξελίξεις σε Ιράκ και συγκεκριμένα σε δράση οργάνωσης Islamic state of Levant and Syria (ISIL).

Σε σχέση με θέμα Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, το Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά τις νεότερες εξελίξεις σε Ουκρανία, αντάλλαξε απόψεις με στόχο την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της κατάστασης ενώ καταγράφηκαν πολλές αναφορές για ανάγκη επιβολής νέων κυρώσεων σε Ρωσία.

Επί του προκειμένου, ο Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε αναφανδόν κατά της επιβολής νέων κυρώσεων, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος διεφάνη πως δεν πετυχαίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, και αφού υπογράμμισε πως η λύση της ουκρανικής κρίσης δεν μπορεί να είναι στρατιωτική αλλά πολιτική, εισηγήθηκε όπως προσπάθειες της ΕΕ επικεντρωθούν σε διαδικασίες διαμεσολάβησης, με στόχο να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία και να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δυο πλευρές.

Οι εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων ολοκληρώνονται σήμερα με συζήτηση εξελίξεων επί θέματος Ειρηνευτικής Διαδικασίας Μέσης Ανατολής.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:52:13 PM