Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Τριμερείς και διμερείς διαβουλεύσεις στο Κάιρο - 15/11/2013


Πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013, διμερείς διαβουλεύσεις Κύπρου - Αιγύπτου, τις οποίες ακολούθησε ο πρώτος γύρος των τριμερών πολιτικών διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδος και της Αιγύπτου, όπως είχε αποφασιστεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών στη συνάντησή τους στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Της κυπριακής αντιπροσωπίας ηγήθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς κ. Τάσος Τζιωνής. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πολιτικός Διευθυντής, Πρέσβυς κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ενώ επικεφαλής της αιγυπτιακής αντιπροσωπίας ήταν ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Πρέσβυς Χάιτεμ Σεΐφ Ελ Νάσρ.

Οι τρεις πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τον διάλογο σε θέματα περιφερειακών πολιτικών και να ενισχύσουν τον συντονισμό και την συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με απώτερο στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υποβλήθηκαν, επίσης, προτάσεις για κοινή εκπόνηση προγραμμάτων συνεργασίας και συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος τριμερών διαβουλεύσεων λάβει χώραν το πρώτο εξάμηνο του 2014 στην Αθήνα.

Προηγήθηκε διμερής συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων και του συντονισμού των Υπουργείων Εξωτερικών και των κρατικών υπηρεσιών Κύπρου και Αιγύπτου σε διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, της Ένωσης για τη Μεσόγειο, και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων των θεμάτων ενέργειας, θαλάσσιας πολιτικής, προστασίας περιβάλλοντος, τουρισμού, παιδείας, πολιτισμού, ναυτιλίας, γεωργίας, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:47:35 PM