Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναχώρησε για το Λονδίνο - 19/09/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Έλση Χριστόφια και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού, αναχώρησε σήμερα το πρωί για το Λονδίνο, πρώτο σταθμό πολυήμερης περιοδείας του στο εξωτερικό. Μετά τη βρετανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει επαφές με την ομογένεια και θα παραστεί στους εορτασμούς για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού κ. Ban Ki-moon.


Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Αβάνα της Κούβας όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα τελέσει τα εγκαίνια της πρώτης Διπλωματικής Αποστολής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας, τον Πρόεδρο Χριστόφια και τη συνοδεία του αποχαιρέτισε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι σκοπός της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη είναι η προσφώνηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι θα έχει την ευκαιρία τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών να έχουν σειρά επαφών με αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων και Υπουργούς Εξωτερικών αντίστοιχα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε: "Η Γενική Συνέλευση θα ασχοληθεί βασικά με τις κλιματολογικές αλλαγές, την οικονομική κρίση και το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Θα τοποθετηθούμε και πάνω στα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης, αλλά και επί του δικού μας θέματος, του κυπριακού προβλήματος και τις προσπάθειες για επίλυση του, όπως και πάνω στα εμπόδια που βρίσκουμε ενώπιον μας.

Στη Νέα Υόρκη θα έχω επαφές με την ομογένεια, θα υπάρξει και ειδική εκδήλωση, θα έχω συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Ακολούθως θα μεταβούμε στην Κούβα για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης.

Πρώτος μου σταθμός θα είναι το Λονδίνο, όπου θα εξοφλήσω μια οφειλή και η οφειλή είναι προς την παροικία και στους εορτασμούς για τα 30χρονα του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου, το οποίο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της παροικίας. Ειδικότερα του βόρειου Λονδίνου και για τους γέροντες και τα άτομα που έχουν περισσότερη ανάγκη. Είναι όμως και κέντρο συνάντησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι συμμετέχουν από κοινού στη διοίκηση του Κέντρου. Αυτό πιστεύω ότι στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και εδώ στην Κύπρο.

Επιστρέφουμε πίσω στις 30 Σεπτεμβρίου το βράδυ, διότι η επομένη, η 1η Οκτωβρίου είναι η επέτειος της ανεξαρτησίας και πρέπει να είμαστε παρόντες, ασφαλώς, και για την καθιερωμένη παρέλαση και για τις άλλες εκδηλώσεις".Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:49 PM