Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - 28/05/2012


Την ισχυρή στήριξη που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσφέρει στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει κάθε απαραίτητη στήριξη στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού.


Ο κ. Herman Van Rompuy, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Geertrui Van Rompuy, μετέβη το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μαζί με τη σύζυγό του έτυχαν υποδοχής από τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κα ΄Ελση Χριστόφια.

Ακολούθησε σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά την οποία έγινε ανταλλαγή δώρων. Ο κ. Χριστόφιας πρόσφερε στον κ. Rompuy αντίγραφο ασβεστολιθικής κεφαλής γυναίκας από το ΄Αρσος, του 3ου π.Χ. αιώνα, με ισχυρή επιρροή από την ελληνική τέχνη. Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Από κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες παρακάθισαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην ΕΕ κ. Κορνήλιος Κορνηλίου και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μάριος Ιερωνυμίδης.

Αργότερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Θα ήθελα κατ’ αρχάς, να καλωσορίσω θερμά τον φίλο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy και να τον ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνει να επισκέπτεται σήμερα επίσημα την Κύπρο. Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας μετά την πρόσφατη επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, βεβαίως, θα έχουμε τη χαρά να τον έχουμε και πάλι εδώ μαζί μας στις αρχές Ιουλίου, όταν η Κύπρος θα αναλάβει τα ηνία της εξαμηνιαίας εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω ειλικρινά τον κ. Van Rompuy για την εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε και για την ευκαιρία ανασκόπησης σημαντικών θεμάτων σε ό,τι αφορά ζητήματα της τρέχουσας ευρωπαϊκής ατζέντας, εν όψει και της προετοιμασίας της πολύ σημαντικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου. Ανασκοπήσαμε βέβαια και ζητήματα συντονισμού των ενεργειών μας εν όψει της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο την 1η Ιουλίου.

Ο φίλος Πρόεδρος με έχει ακούσει πολλές φορές στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφράζω την άποψη ότι πρέπει επιτέλους να στραφούμε σε μέτρα που θα ξεφεύγουν από τον μονόδρομο των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν κατά το πλείστον τα προηγούμενα χρόνια.

Οι πολιτικές λιτότητας μόνον οδηγούν αποδεδειγμένα σε βαθύτερη ύφεση των οικονομιών μας. Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε ξανά ελπίδα στους Ευρωπαίους πολίτες. Πρωτίστως θα πρέπει να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στους νέους μας, στο μέλλον της Ευρώπης μας. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα έχει ως κύριο στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά και θα εργαστούμε σκληρά και με συνέπεια για τη διασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Ευελπιστώ ότι όλοι μας θα αδράξουμε την ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας το επόμενο εξάμηνο και θα συμφωνήσουμε στην υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού προϋπολογισμού για την Ένωση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Πιστεύω ότι ακολουθώντας πιστά την κοινοτική μέθοδο θα μπορέσει η Ευρώπη για ακόμη μια φορά να αντιμετωπίσει μεθοδικά και αποτελεσματικά την κρίση και να εξέλθει ισχυρότερη από αυτήν τη δύσκολη δοκιμασία.

Περαιτέρω, ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο για το επίπεδο προετοιμασίας της Κύπρου εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου από την 1η Ιουλίου. Όπως ήταν φυσικό, τον ενημέρωσα και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις απαράδεκτες και άνομες απειλές της Τουρκίας καθώς και για τις προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας, και ευρύτερα για την περιοχή μας, από την ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, επαναβεβαίωσα την πλήρη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τον διάλογο για λύση στο Κυπριακό και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Κυπριακή Προεδρία είναι ανεξάρτητη από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που στοχεύουν στην επανένωση της χώρας και του λαού μας.

Επιτρέψετέ μου στο σημείο αυτό να εκφράσω για άλλη μια φορά την αταλάντευτη βούλησή μας για μη επηρεασμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου από τα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική Τουρκία. Η Κύπρος θα ασκήσει μια καθόλα Ευρωπαϊκή Προεδρία του Συμβουλίου και τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία θα είναι προβλήματα που θα τύχουν συλλογικού, ευρωπαϊκού χειρισμού. Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου είναι αρκούντως σαφή επί τούτου.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δυνατότητα που μου έδωσε να τοποθετηθώ στη διάρκεια του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου σε σχέση με το Κυπριακό.

Συζητήσαμε, επίσης, την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Εξέφρασα στον φίλο Πρόεδρο τη θέση ότι η Ένωση θα πρέπει να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα ανάπτυξης την Ελλάδα. Υπογράμμισα πως ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα μέτρα λιτότητας. Θα πρέπει άμεσα να κινητοποιήσουμε αδιάθετους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης για συμπλήρωση προγραμμάτων που θα οδηγήσουν σε αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Η αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα είναι δεδομένη και επιθυμούμε όπως η χώρα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Για εμάς είναι αυτονόητο πως η Ελλάδα, που γέννησε την ιδέα της δημοκρατίας επί της οποίας εδράζεται το θεσμικό οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να αποτελεί μέρος του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των επίπονων προσπαθειών και θυσιών που καταβάλλει ο ελληνικός λαός για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ισχυρή άποψη της κυπριακής Κυβέρνησης είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα υιοθετώντας βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης του κοινωνικού ιστού της χώρας. Είναι σαφές δε ότι την τύχη της Ελλάδας αρμόδιος να την καθορίσει είναι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και εμείς θα σεβαστούμε την όποια απόφασή του.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον φίλο Πρόεδρο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία. Αναμφίβολα, η οικονομία της Κύπρου έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της βαθιάς κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και της συνεπακόλουθης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα.

Επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η αποφυγή ένταξης της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης. Θα ήθελα, όμως, να ευχαριστήσω ειλικρινά τον κ. Πρόεδρο για τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσε σχετικά με την πλήρη ετοιμότητα των Βρυξελλών να βοηθήσουν την Κύπρο εάν και εφόσον χρειαστεί. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και η συνεργασία μας με τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ένωσης είναι, βεβαίως, αδιάλειπτη.

Καλωσορίζοντας θερμά τον φίλο Πρόεδρο και τη σύζυγό του, καθώς και τα μέλη της συνοδείας του, εύχομαι όπως οι επισκέψεις τους στο νησί μας τους μείνουν αξέχαστες. Εύχομαι ακόμα όπως ο κ. Van Rompuy μπορέσει να επισκεφθεί ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από την κατοχή και τον εποικισμό».

Από πλευράς του ο κ. Rompuy, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε: «Γνωρίζω τον Πρόεδρο Χριστόφια, τον φίλο μου Δημήτρη εδώ και αρκετό καιρό τώρα. Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στη Λευκωσία σε δυόμισι χρόνια και ήδη έχουμε συναντηθεί σε 15 Συμβούλια. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που τον συναντώ σε μια πολύ ξεχωριστή στιγμή για την Κύπρο και τον λαό της. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα εγκαινιαστεί η πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε καιρούς με πολύ μεγάλες προκλήσεις, όταν η Ευρώπη κάνει περαιτέρω βήματα για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Για τον λόγο αυτό χάρηκα που άκουσα ότι η Κύπρος είναι πλήρως έτοιμη για την Προεδρία, έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της.

Με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχαμε μια πολύ καρποφόρα συνάντηση. Μια συνάντηση εργασίας. Συζητήσαμε δύο βασικά θέματα: Την προοπτική για την Κυπριακή Προεδρία και τις προετοιμασίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Επιτρέψετέ μου να αναφέρω κάποια σημεία κλειδιά της συζήτησής μας.

Πριν από λίγες μέρες, την 23η Μαΐου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες και εγώ καταλήξαμε στη συναντίληψη για το πώς να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Η συζήτηση για την ανάπτυξη δεν είναι κάτι καινούριο, ήδη συμμεριζόμαστε μια στρατηγική για την ανάπτυξη και αυτό το θέμα ήταν μια συνεχής ανησυχία. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη εργασία για την ανάπτυξη έχει επισκιαστεί από τις ζωτικές προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά παρανόηση. Είναι προφανές ότι το να τοποθετούμε τη μείωση του ελλείμματος στον αντίποδα της ανάπτυξης είναι μια ψευδής και εσφαλμένη συζήτηση. Πρόκειται για τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Χωρίς υγιή δημόσια οικονομικά δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη, τα μέτρα για τον έλεγχο των επιπέδων του χρέους δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως. Βραχυπρόθεσμα όλοι συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να διαρθρώσουμε την εργασία μας γύρω από τρεις πυλώνες που βασίζονται στη στρατηγική 'Ευρώπη 2020'.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά το να κινητοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την πλήρη στήριξη της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, χρειάζεται ταχεία πρόοδος επί σημαντικών νομοθετικών προτάσεων, όπως είναι η Πράξη της Ενιαίας Αγοράς ή η Οδηγία για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Χρειάζεται επίσης να οριστικοποιήσουμε το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πριν το τέλος της Δανικής Προεδρίας.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για τη βέλτιστη δυνατή χρήση και αξιοποίηση του διεθνούς εμπορίου ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και έχουν ήδη δρομολογηθεί πολλές σημαντικές εμπορικές συμφωνίες.

Δεύτερον, θα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω επενδύσεων και καλύτερης πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις πιστώσεις ώστε να συμπληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. Καλέσαμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να εξετάσει την αύξηση του κεφαλαίου μέχρι τον Ιούνιο ώστε να χρησιμοποιηθεί προς στήριξη έργων σε όλη την ΕΕ. Χαιρετίζουμε σε αυτόν τον δεύτερο πυλώνα τη συμφωνία για τα πιλοτικά έργα για τα ομόλογα. Και αναμένουμε την έκθεση της Κομισιόν για τον επαναπρογραμματισμό των υφιστάμενων διαρθρωτικών ταμείων για στήριξη της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Τρίτον, θα ενδυναμώσουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και μέτρα για τη στήριξη της ζήτησης εργατικού δυναμικού και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Τα εθνικά σχέδια για θέσεις εργασίας πρέπει να κατέχουν εξέχουσα θέση και να χρησιμοποιηθούν πλήρως για να αξιοποιηθούν οι συνέργειες μεταξύ εθνικών μηχανισμών και μηχανισμών της ΕΕ, ειδικότερα για την καταπολέμηση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους.

Στο τέλος Ιουνίου, λίγο πριν την αλλαγή της εκ περιτροπής Προεδρίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες και θα συζητήσουν το μέλλον του Πολυετούς Οικονομικού Πλαισίου 2014-2020 για πρώτη φορά σε επίπεδο κορυφής, στο πλαίσιο της ατζέντας για την ανάπτυξη σε όλες της τις μορφές.

Αυτή η συζήτηση θα θέσει το πλαίσιο για τις υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Ο στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε αυτές τις συζητήσεις μέχρι το τέλος αυτού του έτους προκειμένου να εφοδιαστεί η ΕΕ με ένα εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας και το οποίο θα υποστηρίξει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα χιλιάδες επενδύσεις σε διαφορετικούς τομείς, από την έρευνα και την ανάπτυξη μέχρι τις επιχειρήσεις, τις μεταφορές ή τις υποδομές ενέργειας. Θα στηρίξει, επίσης, όσους αναζητούν εργασία ή αναβάθμιση των προσόντων τους.

Για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων εμείς, η Κυπριακή Προεδρία και εγώ προσωπικά χρειάζεται να συνεργαστούμε αρμονικά και αυτό θα πράξουμε. Αυτό είναι, επίσης, και το θέμα των συζητήσεών μας σήμερα.

Συζητήσαμε, επίσης, και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες που θα χρειαστεί να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας όπως είναι οι μοχλοί της Πράξης Ενιαίας Αγοράς, η ολοκλήρωση του Πακέτου Ασύλου και οι προτάσεις από το πακέτο οικονομικών υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας με πληροφόρησε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για διευθέτηση του Κυπριακού. Η ΕΕ συνεχίζει να αποδίδει ύψιστη σημασία στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και απευθύνει έκκληση και στις δύο πλευρές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική διευθέτηση. Το στάτους κβο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας, η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει κάθε απαραίτητη στήριξη. Ο τελικός στόχος είναι μια ενωμένη Κύπρος εντός της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Σε σχέση με την Τουρκία, επανέλαβα την ισχυρή μας στήριξη, που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη προσφέρει τον Δεκέμβριο του 2011 στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία. Η Προεδρία είναι ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ΄Ενωσης μας που βασίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ και πρέπει να τυγχάνει πλήρους σεβασμού από όλους».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:39:15 PM