Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του εθνικού προγράμματος της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015
- 20/01/2016Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Βουλή των Αντιπροσώπων η τελετή λήξης του εθνικού προγράμματος της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015. Το εν λόγω εθνικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη CYINDEP (Παγκύπρια Πλατφόρμα Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Ανάπτυξη) υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Ζήνων, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή, αφού ευχαρίστησε τους φορείς που συμμετείχαν για την καθοριστική συμβολή τους, υπογράμμισε ότι επιθυμία του Υπουργείου Εξωτερικών είναι η σημερινή τελετή λήξης να σηματοδοτήσει την αρχή μιας διαβούλευσης και μιας συνεργασίας που θα επιφέρει την επιθυμητή, έγκαιρη επίτευξη από την Κύπρο του στόχου για βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνεισφορά της χώρας μας στη βελτίωση και την ευημερία ενός αλληλοεξαρτώμενου κόσμου.

Πρόσθεσε ότι «δια μέσου της συνεργασίας και της αλληλεγγύης πρέπει να επιτευχθεί ο τερματισμός της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας, η προστασία του πλανήτη από την καταστροφή που του προκαλεί η ανθρώπινη απληστία, η διασφάλιση προόδου και ευημερίας για όλους, η προώθηση κοινωνιών χωρίς βία, φόβο και διακρίσεις. Έτσι μόνο θα πετύχουμε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας».

Τέλος, ανέφερε ότι η σύμπραξη κράτους και κοινωνίας των πολιτών και η συμμετοχή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, τοπικών αρχών και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη διοργάνωση των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη, αντανακλά την ενεργό συμμετοχή όλων στην προσπάθεια προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης. (Για το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ζήνων, βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν αρ. 3).

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κα Αίγλη Παντελάκη, στον δικό της χαιρετισμό κατά την τελετή, επισήμανε ότι στους ευρύτερους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι να δημιουργήσει ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες, οι οποίοι, εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες ικανότητες, την υπευθυνότητα, το ήθος και τον σεβασμό προς τη διαφορετικότητα, θα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας. «Μια ανάπτυξη που δεν θα μετριέται μόνο με οικονομικούς όρους, αλλά θα δίνει έμφαση στην ποιότητα, καθώς και στην ευρύτερη έννοια του πολιτισμού με στόχο την ευημερία όλων των πολιτών». (Για το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κας Παντελάκη, βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν αρ. 4).

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι «η ανακήρυξη του 2015 ως Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη αποτελεί μια πράξη με ουσιαστική πολιτική σημασία αφού διαμηνύει τη δέσμευση της Ευρώπης στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξάλειψη της φτώχειας, τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων».

Η ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Νεοφύτου, είναι ο κυριότερος χορηγός επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο. «Συνέβαλε σημαντικά ώστε τα τελευταία χρόνια πολλές αναπτυσσόμενες χώρες να σημειώσουν σημαντική οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τα ποσοστά φτώχειας. Ωστόσο, παρ’ όλα τα επιτεύγματα, οι πολεμικές συγκρούσεις και οι ακραίες καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να υπονομεύουν τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, με αποτέλεσμα τη στέρηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και με την ιδιότητα του πλήρους μέλους της Ένωσης, έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στις προσπάθειες της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας στην επίτευξη της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκ μέρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Μαρκοπουλιώτης και Βασιλείου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, έγινε παρουσίαση των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην Κύπρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη από την CYINDEP και απονεμήθηκαν τιμητικά βραβεία και διπλώματα στους μαθητές και στις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής Δημοτικής Εκπαίδευσης, με θέμα την Ανάπτυξη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:59:19 PM