Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Παρουσίαση του Βιβλίου «Ουγγαρία – Κύπρος: Από τις Σταυροφορίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και της Έκθεσης Φωτογραφίας για τις Σχέσεις Κύπρου Ουγγαρίας - 13/06/2012


Στις 8 Ιουνίου 2012, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών της Μητροπολιτικής Βιβλιοθήκης Szabo Ervin της Βουδαπέστης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Ουγγαρία – Κύπρος: Από τις Σταυροφορίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η παρουσίαση του βιβλίου συνοδεύτηκε με την έκθεση φωτογραφίας για τις σχέσεις Κύπρου - Ουγγαρίας.


Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον Ούγγρο Αν. Υπουργό Εξωτερικών κ. Gergely Prohle και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ουγγαρία κ. Βάσο Τσιάμπερλεν. Στις ομιλίες τους οι δύο αξιωματούχοι ανέδειξαν τις πιο σημαντικές στιγμές και πτυχές των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουγγαρίας και Κύπρου, η ιστορία των οποίων πάει 800 χρόνια πίσω στο χρόνο.

Η έκθεση φωτογραφίας θα παραμείνει ανοικτή στη Βιβλιοθήκη Szabo Ervin μέχρι τις 15 Ιουνίου 2012.

Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής κ. Γιώργος Καζαμίας παρουσίασε το βιβλίο «Ουγγαρία – Κύπρος: Από τις Σταυροφορίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου ELTE της Βουδαπέστης κ. Νίκος Φωκάς ανέπτυξε κάποια από τα κεφάλαια του βιβλίου. Οι πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες των δύο καθηγητών εστιάστηκαν στα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα των σχέσεων Κύπρου – Ουγγαρίας, τα οποία καταγράφονται στο βιβλίο και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι 100 περίπου εκλεκτοί προσκεκλημένοι που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους τόσο για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης όσο και για το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν μέλη της Ουγγρικής Κυβέρνησης, ο Αντιδήμαρχος Βουδαπέστης, Ούγγροι βουλευτές, αξιωματούχοι του Ουγγρικού Υπουργείου Εξωτερικών, πανεπιστημιακοί και μέλη της Ελληνικής και Κυπριακής ομογένειας.

Το βιβλίο «Ουγγαρία – Κύπρος: Από τις Σταυροφορίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είναι γραμμένο σε δύο γλώσσες, την ουγγρική και την ελληνική. Η έκθεση, η οποία καταγράφει τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών, αποτελείται από φωτογραφίες και κείμενα στην ελληνική και ουγγρική. Τόσο το βιβλίο όσο και η έκθεση ετοιμάστηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Ευρωδακτύλιος». Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η έκθεση και το βιβλίο παρουσιάστηκαν στη Λευκωσία στις 13 Μαίου 2011 κατά τη διάρκεια της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και παρουσιάζονται τώρα στη Βουδαπέστη ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:39:45 PM