Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας - 31/12/2008


Παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού


Πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συζήτηση των πρόσφατων γεγονότων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας του Έκτακτου Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν τη λύπη τους προς τις οικογένειες των αμάχων θυμάτων και ζητούν τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας επειγόντως, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας το συντομότερο και το άνοιγμα των διόδων Ισραήλ-Γάζας.

Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού τόνισε την ανάγκη για επείγουσα κατάπαυση του πυρός ούτως ώστε να διοχετευθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Υπογράμμισε πως δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο θέμα της Γάζας και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει την Αίγυπτο, τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Παλαιστινιακή Αρχή στις προσπάθειες τους για ενδο-παλαιστινιακή συμφιλίωση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμπαρασταθεί αμέσως στα θύματα των εχθροπραξιών. Πρότεινε όπως αξιοποιηθεί η Κύπρος για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και υπογράμμισε την προθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να διευκολύνει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες της Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άμεση κατάπαυση του πυρός και επίτευξη συνολικής λύσης.

Νωρίτερα χθες ο κ. Κυπριακού συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου και τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ συνεχίζει τις επαφές του και με άλλους αξιωματούχους των εμπλεκομένων πλευρών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:52 PM