Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνομιλίες και υπογραφή συμφωνιών μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και του Σύρου ομολόγου του - 27/08/2008


Επίσημες συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάρκου Κυπριανού και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας κ. Walid Al-Muallem, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, διεξήχθησαν σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μετά το πέρας των συνομιλιών οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Συμφωνία για την Κατάργηση της Θεώρησης Διπλωματικών και Υπηρεσιακών Διαβατηρίων καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης για Διμερείς Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.


Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους που ακολούθησαν, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε χαρά και τιμή να φιλοξενεί το Σύρο ομόλογό του, με τον οποίο, όπως είπε, είχαν μια πολύ σημαντική συνάντηση. Πληροφόρησε, επίσης, ότι με το Σύρο Υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα των Υψωμάτων Γκολάν, για το οποίο επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας όλων των κρατών, ενάντια στην κατοχή και τον παράνομο εποικισμό. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Συρία. Νιώθουμε ότι τώρα ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο συνεργασίας, ενίσχυσης και ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Συρίας, είπε ο κ. Υπουργός, εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι είχαν ένα ειλικρινή διάλογο, μέσα από τον οποίο μπορούν να βρεθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες και σε όσα ίσως προκύψουν στο μέλλον. Με διαρκή επαφή και διάλογο κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να παραμείνει άλυτο, τόνισε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η πάγια θέση που στηρίζει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από πλευράς του, ο Σύρος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη φιλοξενία και χαρά για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κύπρο. Αυτή είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στη χώρα και ελπίζω ότι θα είναι μια μέρα που θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και θα ενισχύσει τη μελλοντική μας συνεργασία, είπε.

Όσον αφορά το θέμα των παράνομων Σύρων μεταναστών που έρχονται στην Κύπρο μέσω των κατεχομένων, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η Κύπρος είναι ανοικτή στη νόμιμη μετανάστευση και πιστεύουμε ότι η παράνομη επηρεάζει αρνητικά τις πιθανότητες νόμιμης εργοδότησης των Σύρων πολιτών στην Κύπρο. O Σύρος ομόλογός του, υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση της χώρας του δεν ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση.

Ερωτηθείς για το θέμα της συνέχισης του δρομολογίου μεταξύ της Λατάκειας και του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό έχει συζητηθεί και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης, μέσα από το διάλογο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:55:35 PM