Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Αμερικής


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Αμερικής του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Alan Duncan, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης του τελευταίου στην Κύπρο.


Οι κ.κ. Κασουλίδης και Duncan είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και, στη συνέχεια, προήδρευσαν διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Οι διμερείς σχέσεις, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης.

Μιλώντας στα ΜΜΕ μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης, αφού καλωσόρισε τον Βρετανό Υφυπουργό, αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, σημειώνοντας την εξέλιξη και την ενδυνάμωσή των κατά τα τελευταία χρόνια. «Με το Ηνωμένο Βασίλειο, συνεργαζόμαστε ήδη σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, καθώς και για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών τρόπων αντιμετώπισης των ασύμμετρων απειλών. Η διμερής μας συνεργασία απολαμβάνει ενός δυναμικού και συνεχώς αυξανόμενου συντονισμού σε διάφορα επίπεδα και χαίρομαι να παρατηρήσω ότι υπάρχει δυναμική και θέληση από τις δύο πλευρές για διεύρυνσή της», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης μετέφερε την εκτίμηση της Κύπρου για τη στήριξη που παρείχε το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης των καταστροφικών πυρκαγιών στην Σολέα τον περασμένο Ιούνιο. «Η Κύπρος εκτιμά την άμεση ανταπόκριση του Ηνωμένου Βασιλείου στο αίτημά μας για αποστολή πυροσβεστικού αεροσκάφους και ομάδας στήριξης», είπε.

Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε, επίσης, τον Βρετανό Υφυπουργό για την πρόοδο στην εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ηνωμένο Βασίλειο προς διευκόλυνση της διαδικασίας.

Τέλος, οι κ.κ. Κασουλίδης και Duncan συζήτησαν την κατάσταση όπως προκύπτει μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μια εσωτερική διαδικασία ενδοσκόπησης, ώστε να εντοπίσουμε τα αίτια για την αποξένωση των πολιτών μας και την εμφανή απουσία δημοκρατικής διαφάνειας και λογοδοσίας, έτσι ώστε να πετύχουμε μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη και να γεφυρώσουμε το σοβαρό κενό αντίληψης που υπάρχει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τους πολίτες μας», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι, σε διμερές επίπεδο, «αντιμετωπίζουμε την περίοδο μετά το δημοψήφισμα ως μια ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση και ενδυνάμωση των σχέσεων μας. Οι Αρχές μας ήδη εξετάζουν όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων και προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας».

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πιστωθεί με χρόνο για να καθορίσει πώς οραματίζεται τη μελλοντική της σχέση με την ΕΕ, το συντομότερο δυνατό, καθότι η αβεβαιότητα έχει συνέπειες και για τις δύο πλευρές. «Η μελλοντική συνεργασία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τύχει διαπραγμάτευσης σε αυτό το επίπεδο, αλλά ο ιδιαίτερος δεσμός της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξεταστεί σε διμερές επίπεδο», ανέφερε.

Από πλευράς του, ο Βρετανός Υφυπουργός ευχαρίστησε τον Κύπριο Υπουργό για τη θερμή υποδοχή και εξέφρασε την εκτίμησή του για την εποικοδομητική συνάντηση.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Sir Duncan τόνισε ότι ανάμεσα στις αρμοδιότητές του μετά τον διορισμό του στη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών βρίσκεται η Κύπρος. Το Κυπριακό και η Κύπρος βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα τόσο του ιδίου όσο και της Βρετανικής Κυβέρνησης. «Επιθυμούμε να δούμε μια επιτυχή διευθέτηση που θα φέρει ενότητα σε ολόκληρο το νησί. Σας εύχομαι κάθε καλό στις συνομιλίες που βρίσκονται υπό εξέλιξη. Εμείς, ως Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα εμπλακούμε σε βάθος, αλλά θα ενθαρρύνουμε και θα βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί», υπογράμμισε ο Sir Duncan.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Sir Duncan σημείωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι πλήρως αποδεκτό. Σε μια δημοκρατία, πρόσθεσε, όταν ο λαός μιλά, πρέπει να ακούμε και να δεχόμαστε το αποτέλεσμα και η ετυμηγορία είναι ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά γίνει με τέτοιο τρόπο, ο οποίος θα διατηρήσει τη χώρα εξωστρεφή και διεθνώς προσανατολισμένη, διατηρώντας τις σχέσεις της και, σε πολλές περιπτώσεις, εμβαθύνοντας αυτές τις σχέσεις με διάφορες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της κυπριακής πλευράς. Συμπλήρωσε δε ότι κατά τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν τακτικές συνομιλίες όσον αφορά στην πολύ περίπλοκη διαδικασία της εξόδου.

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη μέρα της λύσης του Κυπριακού, ο Βρετανός Υφυπουργός διευκρίνισε ότι εναπόκειται στις εμπλεκόμενες πλευρές να καθορίσουν τις λεπτομέρειες και τους όρους. Ανέφερε, ακόμη, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τις Βάσεις που διατηρεί στην Κύπρο και το γεγονός ότι είναι εγγυήτρια δύναμη, δεν προτίθεται να εμπλακεί πολύ, ούτε να ασκήσει καθοδηγητικό ρόλο. Ωστόσο, θα στηρίξει και θα συμβάλει με όποιο τρόπο ζητηθεί. Σημείωσε ότι η Βρετανική Κυβέρνηση θα εργαστεί στενά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να διασφαλίσει την εποικοδομητική της επιρροή στη διαδικασία, στην οποία σημειώνεται καλή και ενθαρρυντική πρόοδος.

Σε ερώτηση σχετικά με το Brexit, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να δοθεί μια σαφής και λεπτομερής απάντηση με βεβαιότητα, σε ό,τι αφορά στο μέλλον της χώρας. Αποτελεί, ανέφερε, μέρος της ευρύτερης συζήτησης που θα ακολουθήσει για αυτό το πολύ περίπλοκο ζήτημα. Υπογράμμισε δε ότι η νέα Κυβέρνηση της χώρας εργάζεται στενά για τη διαμόρφωση της ατζέντας, των προτεραιοτήτων και των λεπτομερειών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει μέρος της γης των Βρετανικών Βάσεων στην ενωμένη ομοσπονδία της Κύπρου, όπως είχε λεχθεί την περίοδο των συζητήσεων για το Σχέδιο Ανάν, ο Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι το ζήτημα αποτελεί μέρος των συζητήσεων που αναπόφευκτα θα προκύψουν κατά τις διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι, προς το παρόν, δεν μπορεί να δοθεί μια ξεκάθαρη και εύκολη απάντηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και θέλοντας να καθησυχάσει τις πιθανές ανησυχίες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση, συζητήθηκαν οι ανησυχίες τις κυπριακής πλευράς για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Εξέφρασε, τέλος, αισιοδοξία ότι θα εξευρεθούν ορθές και ικανοποιητικές λύσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 13/09/2016 12:46:11 PM