Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Alexander Downer.


Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις προσωπικές του απόψεις, αλλά και της Κυβέρνησης επί της διαδικασίας που έχει αρχίσει. Πρόσθεσε ότι με τον κ. Downer είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και για άλλα ζητήματα στο διεθνές πεδίο. Σημείωσε, δε, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα συμβάλει όσο μπορεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς πώς μεταφράζεται η αναφορά που έκανε σε «σταθερή πρόοδο» ο κ. Downer, σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Κυπριανού είπε τα ακόλουθα: «Εγώ δεν θα μετέφραζα τη δήλωση του κ. Downer. Είναι λογικό ότι δίνει ένα θετικό μήνυμα. Ξέρει τις απόψεις της πλευράς μας. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η επιθυμητή πρόοδος. Βεβαίως, σε ορισμένα ζητήματα υπάρχει σύγκλιση -αυτό το έχει πει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- αλλά εμείς θα θέλαμε να δούμε ακόμη περισσότερη. Και ακριβώς -και αυτή είναι η θέση της πλευράς μας- εάν υπάρχει πιο εποικοδομητική στάση και από την άλλη πλευρά, θα προχωρούν και πολύ πιο γρήγορα οι συνομιλίες».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού σε συνάρτηση με το πρόβλημα που δημιουργείται λόγω της στάσης που τηρεί η Τουρκία στις συναντήσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα εξής: «Είναι ένα θέμα που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα οφείλεται στην Τουρκία και στη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Οφείλεται στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί, πρώτα από όλα, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και, δεύτερον, το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, δεν είναι μόνο ζήτημα που αφορά την Κύπρο, διότι η Τουρκία θέλει να έχει και λόγο στη λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα της πολιτικής της άμυνας χωρίς να είναι μέλος της Ένωσης. Άρα, υπάρχει και ένα θεσμικό ζήτημα εδώ.

Όπως είναι ήδη γνωστό και το έχετε αναφέρει κι εσείς, είχα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ύπατο Εκπρόσωπο κ. Χαβιέ Σολάνα και αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μέσα στις υποχρεώσεις της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σταματήσει να προβάλλει εμπόδια και στη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα θέμα που συζητούμε με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:29:15 AM