Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας - 16/09/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, με έδρα τη Ρώμη, κ. Kim Chun Guk.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπό την ηγεσία του Kim Jong Un η Κορέα διατηρεί την πολιτική της σταθερότητα και όλος ο κορεατικός λαός είναι σίγουρος ότι θα έρθει ένα καλύτερο μέλλον. Συνέχισε τονίζοντας ότι οι πρόσφατοι εορτασμοί για την 60ή επέτειο της νίκης στον απελευθερωτικό πόλεμο και για την 65η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας απέδειξαν τον πραγματικό χαρακτήρα της χώρας, με ολόκληρο τον λαό απόλυτα ενωμένο ομόφωνα γύρω από τον ηγέτη του.

Αναφορικά με τις προσπάθειες για την οικοδόμηση της οικονομίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, ο κ. Guk ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει επικεντρώσει όλες τις προσπάθειες της προς αυτό τον σκοπό και παραμένει σταθερή στις θέσεις της για την επίτευξη ειρήνης, επανένωσης και κοινής ευημερίας στη χερσόνησο της Κορέας μέσω της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ βορρά και νότου.

Τόνισε επίσης ότι είναι σταθερή πολιτική της χώρας του να αναπτύξει σχέσεις με χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Η Κύπρος αξίζει, είπε, υψηλής εκτίμησης λόγω των προσπαθειών της για την ενότητα και την ανάπτυξη της ΕΕ κατά την Προεδρία της το 2012.

Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, ο νέος Πρέσβης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης και ευημερίας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, μέσω της υλοποίησης της επανένωσης της χώρας. Και οι δύο χώρες μας είναι μικρές σε μέγεθος και υπέφεραν από τη διαίρεση για πολύ καιρό, υπογράμμισε. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι φιλικές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ τους θα αναπτυχθούν περαιτέρω και θα επεκταθούν στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η παρουσία του κ. Πρέσβη προσφέρει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για εκτεταμένη επισκόπηση των διμερών σχέσεων και αναζήτηση τρόπων και μέσων για την ενίσχυσή τους. Η υπογραφή διμερών Συμφωνιών αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στη διαίρεση της χερσονήσου της Κορέας το 1945 και στον πόλεμο του 1950-1953 με τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και επισήμανε: «Πιστεύουμε ότι είναι καιρός η ένταση και η αντιπαράθεση να δώσουν τη θέση τους σε σοβαρές συνομιλίες για συνεργασία, συμφιλίωση και, γιατί όχι, επανένωση».

Ο κ. Αναστασιάδης επαίνεσε, επίσης, τη συμφωνία για τη βιομηχανική ζώνη στο Καεσόνγκ γιατί, όπως είπε, δείχνει ακόμα μια φορά το σθένος, την αποφασιστικότητα και την προθυμία των δύο κυβερνήσεων να συνεργαστούν για το κοινό καλό των πολιτών τους. Το ίδιο ισχύει, πρόσθεσε, και για τη συμφωνία για την επανένωση οικογενειών που χωρίστηκαν από το 1950.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του, με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών με τις οποίες λειτουργεί η ΕΕ, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα».

Η λύση, πρόσθεσε, πρέπει να εξυπηρετεί πάνω από όλα τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολο του, και όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι κατάλληλα και πλήρως προετοιμασμένες για να διασφαλίσουν ότι οι πιο πάνω στόχοι είναι κοινοί και ότι οι διαπραγματεύσεις θα τελεσφορήσουν. Δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη μία αποτυχία, είπε. Είναι επίσης ισχυρή πεποίθηση μου, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, ότι η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία είναι επιθυμητή.

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:46:23 PM