Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο Λίβανο
- 18/07/2008Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας κ. Michel Suleiman καθώς και από τον Πρωθυπουργό κ. Fouad Siniora.


Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβάνου ο κ. Κυπριανού έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο. Ήταν τιμή και ευχαρίστησή μου που είχα αυτή τη συνάντηση, η Κύπρος και ο Λίβανος έχουν πολύ καλές σχέσεις. Οι συναντήσεις μεταξύ των αξιωματούχων και Κυβερνήσεών μας βοηθούν να προχωρήσουμε περαιτέρω αυτή τη σχέση, προς μεγαλύτερη συνεργασία και πρακτικά οφέλη για τους λαούς μας.

Με τον Πρόεδρο συζητήσαμε τη Σύνοδο στο Παρίσι που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, τη Σύνοδο Κορυφής για την Ένωση για τη Μεσόγειο, και πώς αυτή η καινούργια ιδέα μπορεί να ωφελήσει τις δύο χώρες.

Είχα επίσης την ευκαιρία να συζητήσω τις πιο πρόσφατες προσπάθειες στην Κύπρο σχετικά με το εθνικό μας θέμα, την ενοποίηση του νησιού.

Συζητήσαμε επίσης τις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο, στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, αλλά και του περιβάλλοντος.

Είχα τη χαρά να διαβιβάσω στον Πρόεδρο τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου μας, καθώς και πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα μας όποτε τον βολεύει. Περιμένουμε να τον δεχθούμε και να του προσφέρουμε τη φιλοξενία μας στην Κύπρο».

Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου ο κ. Κυπριανού δήλωσε: «Είχα την τιμή και το προνόμιο να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό και ήταν μια πολύ παραγωγική και φιλική συνάντηση. Όπως επανειλημμένα είπα, και επιμένω, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαίρετες και χρονολογούνται από πολύ παλιά.

Έχουμε πολιτικές σχέσεις στο ψηλότερο επίπεδο αλλά, φυσικά, υπάρχει πάντα περιθώριο για ενίσχυση και άλλων δεσμών σε οικονομικά, εμπορικά και περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν και τις δύο χώρες αλλά επίσης και περιθώριο ενίσχυσης της συνεργασίας σε διεθνή βήματα, σε διεθνείς οργανισμούς.

Συζητήσαμε διάφορες πτυχές της συνεργασίας μας και εκφράσαμε την ετοιμότητα και την προθυμία μας να παρουσιάσουμε τις απόψεις και ανησυχίες του Λιβάνου στους συναδέλφους και εταίρους μας εντός της ΕΕ. Η Κύπρος είναι γείτονας του Λιβάνου και τμήμα της περιοχής και, μέσω της Κύπρου, η ΕΕ είναι επίσης παρούσα στην περιοχή. Και πιστεύουμε ότι μέσω της συνεργασίας μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου η ΕΕ θα μπορούσε να είναι περισσότερο ενήμερη και να προσφέρει, με πιο αποτελεσματικό τρόπο, βοήθεια και υποστήριξη στην περιοχή.

Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων. Υπουργοί διαφορετικών τομέων θα συναντώνται με τους συναδέλφους τους και θα συζητούν τις λεπτομέρειες για το πώς θα επεκτείνουμε στο μέλλον τη συνεργασία μας.

Συμφωνήσαμε επίσης να επιλύσουμε οποιαδήποτε εκκρεμή θέματα υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μας, θέματα τα οποία παρέμειναν εκκρεμή λόγω των πολιτικών προβλημάτων που υπήρχαν στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Και είχα τη χαρά, εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κύπρου, να προσκαλέσω τον Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κύπρο, να συναντηθεί με τον Πρόεδρο και, φυσικά, να συνεχίσουμε τις συζητήσεις που αρχίσαμε σήμερα».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:59:22 PM