Κυπριακή Δημοκρατία

Διεθνείς Οργανισμοί


Η Κύπρος και το Κίνημα των Αδεσμεύτων Χωρών


Η Κύπρος συνδέεται ιστορικά με το Κίνημα των Αδεσμεύτων (NAM). Το 1955, πριν ακόμη το νησί κερδίσει την ανεξαρτησία του, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, που αργότερα εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχε στην ιστορική διάσκεψη της Μπαντούγκ. Το 1961, η ανεξάρτητη πια Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν ένα από τα 25 κράτη που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βελιγραδίου κατά την οποία ιδρύεται επίσημα το Κίνημα των Αδεσμεύτων Χωρών.


Ως ενεργό μέλος του Κινήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία φιλοξένησε τον Σεπτέμβριο του 1988 στη Λευκωσία τη Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών. Στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο Συναντήσεις της Ειδικής Υπουργικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση της Υπουργικής Διάσκεψης του 1988 για αναθεώρηση του ρόλου, της δομής και της μεθοδολογίας του Κινήματος των Αδεσμεύτων στο νέο μεταψυχροπολεμικό διεθνές σκηνικό.

Με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο του 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία έπαψε να είναι μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Εξακολουθεί ωστόσο να συμμετέχει στις συναντήσεις του υπό την ιδιότητα του προσκεκλημένου. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδρυτής καθώς και πρωταγωνιστής στην ιστορία του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η Κυπριακή Δημοκρατία ελπίζει να καταστεί γέφυρα κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ του Κινήματος και της ΕΕ.

Οι Διακηρύξεις του NAM για το Κυπριακό πρόβλημα περιέχουν όλα τα στοιχεία που είναι σημαντικά για διαρκή και βιώσιμη λύση. Η Διακήρυξη της Διάσκεψης των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του NAM στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας στις 20-25 Φεβρουαρίου 2003 ανέφερε ότι:

«Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων επαναβεβαίωσαν όλες τις προηγούμενες θέσεις και διακηρύξεις του NAM στο ζήτημα της Κύπρου. Το Κίνημα έκρινε το υφιστάμενο στάτους κβο στην Κύπρο το οποίο επιβλήθηκε με τη χρήση βίας και συντηρείται με στρατιωτική κατοχή, ως απαράδεκτο, εκφράζει δε σοβαρή ανησυχία για την έλλειψη προόδου στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης σ’ αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα, που οφείλεται πρωταρχικά στην τουρκική αδιαλλαξία. Το Κίνημα έχει σημειώσει τις πρόσφατες συνεχιζόμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών προς την κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος μέσω του διακοινοτικού διαλόγου, επαναβεβαιώνοντας τη θέση του ότι η λύση που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να βασίζεται στην εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του ΚΑΔ, σύμφωνα με τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο. Το Κίνημα έχει επίσης μελετήσει τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της 19ης Δεκεμβρίου 2002, με την οποία εκφράζεται λύπη για το ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν είχε ανταποκριθεί έγκαιρα στις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα. Σημείωσε επίσης ότι η στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας είναι σε πλήρη αντίθεση με τη θέληση των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Το Κίνημα έχει ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση κατά την επερχόμενη περίοδο με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να καταστεί δυνατή συνολική συμφωνία το συντομότερο».

Η τελευταία συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Κινήματος των Αδεσμεύτων πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα της Κούβας στις 11-16 Σεπτεμβρίου 2006. Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Παπαδόπουλου και πρώην Υπουργό των Εξωτερικών κ. Γιώργο Ιακώβου. Η επόμενη Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη του Ιράν μεταξύ 28-31.7.2008.

Ιανουάριος, 2008Τελευταία Ενημέρωση στις: 21/04/2016 03:11:55 PM