Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Κροατίας - 24/11/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Κροατίας κ. Gordan Jandrokoviζ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.


Μετά το πέρας των συνομιλιών που διεξήχθησαν, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε χαρά και ικανοποίηση για την ευκαιρία που του δόθηκε να φιλοξενήσει τον Κροάτη ομόλογό του με τον οποίο, όπως είπε, είχαν ξανασυναντηθεί και με άλλες ευκαιρίες. Ωστόσο, εξήγησε, οι διμερείς συναντήσεις δίδουν πάντα τη δυνατότητα για ανταλλαγή απόψεων επί πολλών ζητημάτων.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι με τον κ. Jandrokoviζ συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Κροατίας που, όπως είπε, βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο, τις συμφωνίες που εκκρεμούν μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τη δραστηριοποίηση του μνημονίου διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων, ώστε να υπάρχει μεταξύ τους ένας δομημένος διάλογος.

Ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι η Κροατία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο, ενώ η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύ θετική. Η Κύπρος ανέκαθεν και ιδιαιτέρως τώρα στηρίζει πλήρως την ενταξιακή πορεία της Κροατίας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε. Θεωρούμε ότι η Κροατία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα χαρούμε πολύ το συντομότερο να την υποδεχθούμε ως ένα εταίρο, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Κροάτη ομολόγό του για τις συνομιλίες που διεξάγονται για επίλυση του Κυπριακού. Η Κροατία, επισήμανε, συμμετέχει στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και, ταυτόχρονα, είναι μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου μάλιστα θα προεδρεύει το Δεκέμβριο όταν θα ανακοινωθεί το ψήφισμα για ανανέωση της UNFICYP. Με αυτές τις ιδιότητες, αλλά και ως φίλη χώρα, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κροατία έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κυπριακό πρόβλημα, εξήγησε ο κ. Κυπριανού, και πρόσθεσε ότι συμφώνησαν όπως η κυπριακή πλευρά τηρεί ενήμερο τον κ. Jandrokoviζ για τις εξελίξεις επί του ζητήματος.

Από πλευράς του, ο Κροάτης Υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού και εξέφρασε τη χαρά του που πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών τους συνδέουν φιλικές σχέσεις και ότι σήμερα είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Μπορώ να πω ότι έχουμε παρόμοιες απόψεις σε όλα σχεδόν τα σημαντικά ζητήματα, είπε.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Κροατίας, ο κ. Jandrokoviζ είπε ότι είναι πολύ φιλικές και δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του για περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας, ειδικότερα στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού. Πιστεύουμε ότι το πολιτικό πλαίσιο είναι εδώ και τώρα οι επιχειρηματίες μας θα βρουν τον τρόπο να συνεργαστούν και να βελτιώσουν τη συνεργασία, σημείωσε.
Ο κ.Jandrokoviζ απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον κ. Κυπριανού για τη σθεναρή υποστήριξη της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία της Κροατίας. Πρόσθεσε ότι τον Απρίλιο του 2009 η Κροατία θα καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ το Δεκέμβριο θα προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είμαστε έτοιμοι, είπε, να συντονίσουμε όλες τις δραστηριότητες σε όλα τα διεθνή θέματα και, βεβαίως, σε σχέση με το Κυπριακό, να βοηθήσουμε να βρεθεί μέσα από το διάλογο μια θετική, ειρηνική λύση που θα συμβάλει στη σταθερότητα σε αυτό το μέρος της Ευρώπης και του κόσμου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κροατία με την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για το Κυπριακό, ο κ. Jandrokoviζ είπε ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να πιέσει την Τουρκία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προσβλέπουν σε θετικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην επίτευξη τελικής λύσης στο πρόβλημα. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε την Κύπρο να ξεπεράσει το πρόβλημα και να εξευρεθεί μια λύση αποδεκτή από τους ανθρώπους που ζουν εδώ, κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:05:38 PM