Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου βρέθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Συρία, η Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, η μεταναστευτική κρίση με έμφαση στην εξωτερική της διάσταση, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Τυνησίας.


Σε ό,τι αφορά στις τρέχουσες εξελίξεις στην Συρία, οι Υπουργοί Εξωτερικών ενημερώθηκαν για τα διαμειφθέντα στις συναντήσεις της Λωζάνης και του Λονδίνου, που πραγματοποιήθηκαν κατά το Σαββατοκύριακο, και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς η ΕΕ θα μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικότερο ρόλο στο Συριακό. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία κ. Staffan De Mistura και υιοθετήθηκαν σχετικά Συμπεράσματα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξή του στις προσπάθειες του κ. De Mistura, τονίζοντας ότι θα πρέπει το συντομότερο να συμφωνηθεί η παύση των εχθροπραξιών στο Χαλέπι, να επιτραπεί κατεπειγόντως η ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διεργασίες της πολιτικής μετάβασης στη χώρα. Ο κ. Κασουλίδης διαφώνησε με την όποια ιδέα επιβολής κυρώσεων και υποστήριξε την πολιτική οδό για επίλυση της κρίσης με υπομονή και επιμονή. Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική μνεία και στον ρόλο της ΕΕ για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με άμεση προώθηση της πρωτοβουλίας της Ύπατης Εκπροσώπου κα Federica Mogherini και του Επιτρόπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ-Τυνησίας, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η ΕΕ έχει καθήκον να στηρίξει την Κυβέρνηση της χώρας στις προσπάθειές της για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διαφθοράς, αλλά και στην υιοθέτηση οικονομικών μέτρων για να επανέλθει η ανάπτυξη στη χώρα και να υπάρξει πτώση της ανεργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της ασφάλειας και προώθησης της σταθερότητας όχι μόνον στη Τυνησία, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Βορείου Αφρικής-Μαγκρέμπ, και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου, η οποία διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην περιοχή.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε διμερή συνάντηση με την κα Mogherini, με την οποία συζήτησε την κατάσταση στην Συρία, τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και πιθανές ημερομηνίες για πραγματοποίηση επίσκεψής της στην Κύπρο.

Αύριο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων για το Εμπόριο, το οποίο θα απασχολήσει αποκλειστικά η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής και 21ης Οκτωβρίου 2016 και στην ενδιάμεση επανεξέταση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ).Τελευταία Ενημέρωση στις: 18/10/2016 12:02:16 PM