Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ - 22/07/2008


H κατάσταση στη Σομαλία, στο Ιράν, στο Τσαντ, στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής , ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, επίσης, τις σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία καθώς και τις διατλαντικές σχέσεις.


Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην έδρα της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ανέφερε ότι το Συμβούλιο εξέτασε επίσης τις τρέχουσες εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε και τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Σερβία.

Αναφορικά με το Ιράν, ο κ. Κυπριανού σημείωσε τη θέση της Κύπρου ότι οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να συνάδουν με το ψήφισμα 1803 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει πέρα από τα όσα προβλέπονται στο εν λόγω ψήφισμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στην «ενδιαφέρουσα», όπως τη χαρακτήρισε, συζήτηση που διεξήχθη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία ο Βρετανός πρώην Πρωθυπουργός και εκπρόσωπος του "Κουαρτέτου" (ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία και ΗΠΑ) στη Μέση Ανατολή Tony Blair ενημέρωσε τους ‘27’ για τις επαφές του στην περιοχή. Το θέμα, είπε ο κ. Κυπριανού, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κύπρο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, εφόσον η οποιαδήποτε εξομάλυνση και επίλυση των προβλημάτων στο Μεσανατολικό θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής. Και πρόσθεσε: «Όπως τόνισα και στην παρέμβασή μου, με την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον στην Μέση Ανατολή και θα πρέπει, ως ΕΕ, να έχουμε πιο έντονη δραστηριοποίηση και όχι απλώς να παρέχουμε χρηματοδότηση. Αυτή την άποψη συμμερίστηκαν και άλλοι συνάδελφοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Βlair».

Εξάλλου, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσημη επίσκεψή του στη Σερβία, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι κατά τις επαφές του θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και τις διμερείς σχέσεις. Οσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η Κύπρος θεωρεί ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε και να επιταχύνουμε την πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ», επισημαίνοντας ότι σε άλλες περιπτώσεις η ΕΕ επέδειξε μεγαλύτερη ανοχή από ό,τι δείχνει στην περίπτωση της Σερβίας.

Ο κ. Κυπριανού είχε το απόγευμα ιδιαίτερη συνάντηση με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Olli Rehn. Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και θέματα που αφορούν τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό για τους Τουρκοκυπρίους.

Ο κ. Κυπριανού αναχωρεί απόψε για τη Σερβία.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:59:38 PM