Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στη Σύνοδο των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων - 10/05/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στη Σύνοδο των Συμβουλίων Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, οι Υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν στην προετοιμασία της Συνόδου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί σε βελτιωμένο κλίμα σε σχέση με το παρελθόν και ότι η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να εμβαθύνει τη στρατηγική σχέση της με τη Ρωσία. Υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να επιδιωχθεί πρόοδος στα θέματα της συνεργασίας για τον εκσυγχρονισμό των θεωρήσεων και της συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας στη διαχείριση κρίσεων. Ειδικότερα για το ζήτημα των θεωρήσεων, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι και ευέλικτες διαδικασίες για τη διευκόλυνση έκδοσης θεωρήσεων τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους πολίτες της ΕΕ.

Στο πλαίσια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τη Σομαλία, και συγκεκριμένα την καταπολέμηση της πειρατείας στην περιοχή, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρά το επιτυχές έργο της ΕΕ στη θάλασσα (επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ), θα πρέπει να εφαρμοστούν κι άλλες πρακτικές και νομικές λύσεις με στόχο την ολική και αποτελεσματική καταπολέμηση της πειρατείας στην περιοχή.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο κ. Κυπριανού υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τη Συμφωνία Πλαίσιο με τη Δημοκρατία της Κορέας. Στο γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών, θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα και την Ιαπωνία καθώς και τα περιθώρια βελτίωσης τους.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση με τον Φινλανδό Υπουργό Εξωτερικών κ. Alex Stubb, ενώ μετά το πέρας της Συνόδου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso καθώς και με τον Πρόεδρο της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Guy Verhofstatd.

Ο κ. Κυπριανού θα συνεχίσει και αύριο τις επαφές του στη βελγική πρωτεύουσα. Θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου κ. Steven Vanackere καθώς και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Olivier Chastel. Στο Ευρωκοινοβούλιο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Martin Schulz και τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, ενώ θα έχει φιλική συνάντηση με τον κ. Olli Rehn, αρμόδιο Επίτροπο για οικονομικές υποθέσεις.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:26:17 PM