Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών - 17/03/2008


Την ελπίδα ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα μπορέσει να ανακοινωθεί το άνοιγμα της οδού Λήδρας εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο.


Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "είναι στα ζητούμενα που θα συζητηθούν στη συνάντηση της Παρασκευής. Ελπίζουμε ότι εκείνη τη μέρα θα μπορέσει να ανακοινωθεί το άνοιγμα".

Κληθείς να διευκρινίσει δηλώσεις του περί καλυτέρευσης του κλίματος στην ΕΕ σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε "δεν μου αρέσει να κάνω συγκρίσεις. Αυτό που είπα είναι ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα αυτή τη στιγμή, ότι αναγνωρίζεται η καλή θέληση της πλευράς μας τόσο στο γενικότερο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος όσο, βεβαίως, και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Και θεωρώ ότι το δεύτερο θα ευκολύνει την παρουσίαση των ανησυχιών μας και των παρατηρήσεών μας που έχουμε σε διάφορες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν τα κατεχόμενα ή την τουρκοκυπριακή κοινότητα", διότι από τη στιγμή που πιστωνόμαστε με καλή θέληση θα μπορούμε να συζητήσουμε τα νομικά επιχειρήματα "που σχετίζονται με το κεκτημένο και να είμαστε πιο πειστικοί. Στο ευρύτερο θέμα του Κυπριακού, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος πιστώνεται με αυτή την καλή θέληση, αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να υπάρξουν και ανάλογες παραινέσεις και ενθαρρύνσεις προς την άλλη πλευρά για να δείξει την ίδια καλή θέληση.

Όσον αφορά το θέμα των σχέσεων ΕΕ – ΝΑΤΟ το γεγονός είναι, και δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, ότι η Τουρκία δυσχεραίνει αυτή τη συνεργασία, από τη μία πλευρά διότι υπάρχει η ένστασή της, γενικότερα, όπου συμμετέχει η Κύπρος – η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ αυτό αναγνωρίζεται τόσο από τα κράτη μέλη όσο και από τον κ. Σολάνα και επομένως δεν είναι αποδεκτό να προβάλλονται τέτοια επιχειρήματα – αλλά ταυτόχρονα είναι και το ζήτημα ότι προσπαθεί η Τουρκία με έμμεσο τρόπο να αποκτήσει αποφασιστικό λόγο και ρόλο στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ το οποίο είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχθούμε τα υπόλοιπα κράτη μέλη".

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενώ υπάρχει ευφορία για ενδεχόμενη διάνοιξη της οδού Λήδρας η Άγκυρα φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της και κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξει αυτή τη στάση μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "αυτό θα φανεί. Σίγουρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι ενθαρρυνόμαστε αυτή τη στιγμή με τις θέσεις που έχει πάρει ο κ. Ταλάτ ή η τουρκική κυβέρνηση. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχα με συνομιλητές μου στην ΕΕ δεν θεωρούν - να το θέσουμε ήπια - εποικοδομητικές τις θέσεις που λαμβάνονται, ιδιαίτερα γιατί λαμβάνονται έξω από τον κύκλο διαπραγματεύσεων και λαμβάνονται με δημόσιες δηλώσεις, επιστολές και με άλλες χειρονομίες οι οποίες δεν βοηθούν την προσέγγιση των δύο πλευρών. Αλλά θα επαναλάβω, όπως και παλαιότερα, ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή για να πούμε αν είναι κινήσεις τακτικής ή αν υπάρχουν πραγματικά προβλήματα ουσίας και στη δεύτερη περίπτωση πώς θα τα διαχειριστούμε".

Κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα της Ισλαμικής Διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "δεν θα έλεγα ότι περιέχει κάτι το καινούργιο, αλλά είναι σίγουρα ανησυχητικό. Στην Ισλαμική Διάσκεψη, όπου δεν συμμετέχει η Κύπρος, είναι ιδιαίτερα δραστήρια και ενεργός η Τουρκία. Η Τουρκία στο χώρο αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις και έχει ιδιαίτερη επιρροή και, βεβαίως, βγαίνουν αυτά τα ψηφίσματα τα οποία σε ένα βαθμό κρατάνε κάποια προσχήματα, αλλά στην πραγματικότητα θεωρούμε ότι αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

Πρόσθεσε ότι "θα καταβάλουμε προσπάθειες και έχουμε συγκεκριμένες σκέψεις με συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εξωτερικών, για καλύτερες επαφές και δραστηριοποίηση στο χώρο των μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης, αλλά όχι μόνο ως οργάνωση αλλά και με το κάθε κράτος μέλος της Διάσκεψης χωριστά", διότι σε αυτά εναπόκειται κατά πόσο θα ακολουθήσουν ή όχι το τι λέγεται μέσα στο ψήφισμα, είπε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "έχουμε πολύ καλές δυνατότητες να αποτρέψουμε οποιαδήποτε τετελεσμένα".

Σε ερώτηση πόσο προβληματίζει την Κυβέρνηση η νέα πολιτική κρίση στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "θα επαναλάβω κάτι που είπε ήδη ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ ότι, αυτές οι διαδικασίες δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Το πώς θα καταλήξει αυτή η κρίση θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αλλά σίγουρα το παρακολουθούμε με κάποια ανησυχία διότι εάν υπήρχε - και το τονίζω εάν υπήρχε - πρόθεση για την επίδειξη περισσότερης διαλλακτικότητας στη συζήτηση που θα ακολουθήσει για το Κυπριακό πρόβλημα, σίγουρα έχοντας αυτά τα συνολικά προβλήματα, η τουρκική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χειριστεί όπως θα έπρεπε το Κυπριακό ή μπορεί να έχει και, αν θέλετε, άλλοθι γιατί δεν μπορεί να είναι πιο προχωρημένες οι θέσεις της. Όμως αυτά είναι προβλέψεις, είναι υποθετικά. Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αρχίζοντας από τη συνάντηση της Παρασκευής και προχωρώντας στα επόμενα βήματα".

Κληθείς να πει κατά πόσο σε επίπεδο ΕΕ η κήρυξη εκτός νόμου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ένταξη της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "δεν θέλω να κάνω υποθέσεις και δεν είναι αρμοδιότητά μου, αλλά σίγουρα αν το πολιτικό και νομικό σύστημα μιας χώρας δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα έχει πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσει την ιδιότητα της υποψήφιας χώρας αλλά θα πρέπει να προβεί στις ανάλογες διορθώσεις. Η δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου είναι μια σημαντική πτυχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και αυτό πρέπει να τηρείται. Όσον αφορά τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων είναι ο λαός που αποφασίζει ποιο κόμμα θα κυβερνήσει και ποιο όχι και δεν μπορεί να γίνονται παρεμβάσεις από οποιαδήποτε άλλη εξουσία", κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:11:58 PM