Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμέτοχη της Κύπρου στην τελετή μνήμης στο Mauthausen - 13/05/2009


Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Βιέννη κ. Μάριος Λυσσιώτης, συνοδευμένος από το Στρατιωτικό Ακόλουθο Αντισμήναρχο Κωνσταντίνο Ζιβάνα, εκπροσώπησε την Κύπρο στην ετήσια τελετή μνήμης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen, στην Άνω Αυστρία, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μαίου.


Στην εκδήλωση μνήμης των θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος παρέστησαν ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Heinz Fischer, η Πρόεδρος της αυστριακής Βουλής, Barbara Prammer, μέλη της αυστριακής κυβέρνησης, εκπρόσωποι αυστριακών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, καθώς και δεκάδες επίσημες ξένες αντιπροσωπείες με επικεφαλής τους Πρέσβεις συνολικά 42 χωρών της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ, του Καναδά, της Κίνας, της Κούβας και πάνω από δέκα χιλιάδες πολίτες.

Ο Κύπριος Πρέσβης παρέστη αρχικά με τον Έλληνα ομόλογο του, Πρέσβη Παναγιώτη Ζωγράφο, στο τρισάγιο που πραγματοποιήθηκε στο εκεί ελληνικό μνημείο, εις μνήμη των 3.700 Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο Mauthausen. Το τρισάγιο τέλεσε ο ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της πολιτείας και των ομογενειακών φορέων από όλη την Αυστρία.

Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνου στο κοινό μνημείο του στρατοπέδου και ακολούθησε τελετή αφιερωμένη στα θύματα του ναζισμού που καταδιώχθηκαν για θρησκευτικούς λόγους καθώς και στην αντίσταση των Εκκλησιών κατά του ναζισμού. «Κοινή Έκκληση» των Εκκλησιών, της Διεθνούς Επιτροπής Mauthausen και της Αυστριακής Επιτροπής Mauthausen με την οποία ζητείται μια αποφασιστικότερη στάση των αρχών στην καταπολέμηση ακροδεξιών συμπεριφορών ρατσισμού, διακρίσεων και έλλειψης ανοχής, παρέδωσαν οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών στον Αυστριακό Πρόεδρο Fischer και στην Υπουργό Εσωτερικών Maria Fekter.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:04 PM