Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ στις ΒρυξέλλεςΟ Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Κύρια θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου ήταν η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τα Δυτικά Βαλκάνια και το Ιράκ.


Πραγματοποιήθηκε, επίσης, κοινή Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών με τους Υπουργούς Άμυνας της ΕΕ, όπου εγκρίθηκαν Συμπεράσματα για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (ΕΠΑΑ) και διεξήχθη συζήτηση για τη μη-στρατιωτική επιχείρηση EUPOL στο Αφγανιστάν και το μέλλον της επιχείρησης ALTHEA στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ απασχόλησαν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, υπό το φως της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια στις 14 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, διεξήχθη συζήτηση αναφορικά με την αξιολόγηση της σχέσης ΕΕ-Ρωσίας, ως σχετική απόφαση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Σεπτεμβρίου για την κρίση στη Γεωργία. Η Κύπρος υποστήριξε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας για συνομολόγηση μιας νέας ενισχυμένης συμφωνίας, τονίζοντας τη σημασία και το ρόλο της Ρωσίας ως στρατηγικός εταίρος της ΕΕ.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση κ. Οlli Rehn και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ κ. Xavier Solana. Στις συναντήσεις, οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια των τακτικών επαφών του κ. Κυπριανού με κοινοτικούς αξιωματούχους, έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση με τον κ. Rehn, κύρια θέματα συζήτησης ήταν η Έκθεση Προόδου για την Τουρκία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Με τον κ. Solana, ο κ. Κυπριανού συζήτησε, μεταξύ άλλων, τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ ιδιαίτερα σε τομείς που αφορούν την Κύπρο καθώς και γενικότερα το θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:28:27 AM