Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες - 16/09/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού, συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του κ. Herman van Rompuy, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι σχέσεις της ΕΕ με στρατηγικούς εταίρους και το μέχρι σήμερα έργο της Ειδικής Ομάδας για την Οικονομική Διακυβέρνηση, με τους ‘27’ να υιοθετούν σχετικό κείμενο Συμπερασμάτων.

Σε παρέμβασή του για τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ορθά τα Συμπεράσματα αναφέρουν ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ πρέπει να στηρίζεται σε πνεύμα αλληλοενίσχυσης, με σεβασμό της αυτονομίας στη λήψη αποφάσεων. Τα Συμπεράσματα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρέπει, περαιτέρω, να διασφαλίζουν ότι η συνεργασία αυτή θα γίνεται αυστηρά στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, όπως περιγράφονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, πάνω απ’ όλα, χώρος δικαίου, και το διεθνές δίκαιο συνιστά το θεμέλιο της εξωτερικής μας δράσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο συζήτησης για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κύπρος θεωρεί την Κίνα ως έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ και ευελπιστεί όπως οι σχέσεις της με την εν λόγω χώρα αναπτυχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Θεωρούμε, πρόσθεσε, τη συνεργασία της ΕΕ με την Κίνα ιδιαίτερα σημαντική για αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων, όπως το Ιράν, τη Βόρειο Κορέα και τη μη εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής και διττής χρήσης. Γι’ αυτό, τόνισε ο κ. Προέδρος, η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω το διάλογο με την Κίνα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνδιαλέγεται μαζί της ως ίσο εταίρο. Ιδιαιτέρα σε ό,τι αφορά θέματα διεθνούς ασφαλείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζει την Κίνα ως συνεργάτη και όχι ως ανταγωνιστή, μέσα από ένα πιο ρεαλιστικό πρίσμα που να λαμβάνει υπόψη τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο πολιτικο-οικονομικό στερέωμα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:16 PM