Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας - 14/10/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας κ. Stefan Füle.


Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ χρήσιμη, σημειώνοντας ότι με τον Επίτροπο Füle συναντώνται σχεδόν σε κάθε ευκαιρία που τους δίδεται και συζητούν τρέχοντα θέματα κοινής αρμοδιότητας και κοινού ενδιαφέροντος.

Και πρόσθεσε: «Η σημερινή συνάντηση μας έδωσε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα εκκρεμή ζητήματα, να δούμε πού βρίσκονται και να συνεννοηθούμε για τους μελλοντικούς χειρισμούς. Βεβαίως, στην ημερήσια διάταξη είναι, εκτός από το Κυπριακό, τα Ευρωτουρκικά που είναι ακριβώς θέμα κοινής αρμοδιότητας, ζητήματα του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και του Χρηματοδοτικού Κανονισμού για έργα στα κατεχόμενα προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και, βεβαίως, το ζήτημα του απευθείας εμπορίου. Συζητήσαμε τις διάφορες πτυχές αυτών των θεμάτων και συμφωνήσαμε ότι θα μείνουμε σε επαφή».

Ερωτηθείς εάν ο Επίτροπος Füle του ανέφερε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Κυπριανού είπε: «Μέχρι σήμερα, η δεδηλωμένη θέση της Επιτροπής είναι υποστηρικτική προς τον κανονισμό. Είναι μια πρόταση που έχουν υποβάλει, ενώ αυτή είναι η τρίτη Επιτροπή που χειρίζεται αυτό το θέμα από το 2004. Επί του παρόντος, η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η πρόταση είναι σωστή επιλογή. Όμως, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι σημειώνουν με πολλή προσοχή τα επιχειρήματά μας τόσο τα νομικά όσο και τα πολιτικά. Το ζήτημα, επί του παρόντος, βρίσκεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Αναλόγως με τις εξελίξεις εκεί, βεβαίως, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κληθείς να πει κατά πόσον η Επιτροπή φαίνεται να κατανοεί τα επιχειρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε: «Σίγουρα τα καταλαβαίνει. Κατά πόσον τα υιοθετεί, αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί σε μελλοντικές συζητήσεις».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:29:32 PM