Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επιστολή Διαμαρτυρίας για Παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Κύπρου από την Τουρκία - 22/12/2010


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ απέστειλε στις 5 Δεκεμβρίου 2010 επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην οποία καταγγέλλει νέες παραβιάσεις και παραβάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου, που σημειώθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, 2010.


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην επιστολή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους. Αυτές οι συστηματικές παραβιάσεις της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας φανερά παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανονισμούς της διεθνούς αεροπλοΐας ενώ συνεχίζουν να απειλούν σοβαρά την πτητική ασφάλεια στην περιοχή, σημειώνει ο Πρέσβης.

Ακολούθως, ο κ. Χατζημιχαήλ σημειώνει τα εξής: “Η αδιαμφισβήτητη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του κυρίαρχου εδάφους της, και ως ακολούθως η απόρριψη οιασδήποτε αιτιάσεως της Τουρκίας ή της υποτελούς της διοίκησης στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού επί του εναερίου χώρου της Κύπρου, έχει ορισθεί σε πολλαπλές περιπτώσεις. Το πλέον πρόσφατο, για να αναφερθώ σε ένα μόνο παράδειγμα, είναι η υπόθεση των ούτω καλούμενων “Τουρκοκυπριακών Αερογραμών (KTHY)” και της “CTA Holidays” κατά του Υπουργού Συγκοινωνιών της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας, όπου το Βρετανικό Εφετείο υιοθέτησε προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας ότι η Βρετανική Κυβέρνηση ορθά αρνήθηκε άδειες στις “KTHY” και στις “CTA Holidays” να λειτουργήσουν απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Η Βρετανική Κυβέρνηση ορθά απεφάνθη ότι παραχωρώντας τέτοιες άδειες θα παραβίαζε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτω από τη Σύμβαση περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας του Σικάγο και θα καταστούσε το Ηνωμένο Βασίλειο παραβάτη έναντι των ίδιων του των υποχρεώσεων κάτω από την Συνθήκη. Στην απόφασή του, το Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα ότι τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Σύμβαση έχουν ανασταλεί λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και του ντε φάκτο ελέγχου του βόρειου τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία”. Το Δικαστήριο- σημειώνει ο Πρέσβης- επαναβεβαίωσε την πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εναερίου χώρου ολόκληρου του νησιού και των χωρικών του υδάτων.

Επιπλέον, σημειώνει, οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και ασφάλεια ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου και δεν αρμόζουν σε μια χώρα που τώρα υπηρετεί ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέλος, υπογραμμίζει ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν ιδιαίτερα στη φάση αυτή του Κυπριακού, στο πλαίσιο των τρεχουσών συνομιλιών για εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και ειρηνικής λύσης.

Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:31:01 PM