ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Διεθνείς Οργανισμοί


Η Κύπρος και ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας


Κατά την ενδέκατη Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ) στο Βουκουρέστι, στις 28-29 Σεπτεμβρίου 2006, η Κύπρος έγινε ομόφωνα δεκτή στους κόλπους του Διεθνούς Οργανισμού, ως συνδεδεμένο μέλος.


Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ένταξη της στο ΔΟΓ υπαγορεύθηκε από την εκτίμηση της δυνατότητας πρόσβασης και συμμετοχής σε ένα σημαντικό φόρουμ με κοινή γλώσσα τα γαλλικά και ένα χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης. Βασικά στοιχεία και στόχοι του ΔΟΓ είναι η προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η υποστήριξη της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας.

Από την ένταξή της και εντεύθεν η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στους βασικούς πολιτικούς θεσμούς του Οργανισμού, όπως στη Διάσκεψη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, στη Διάσκεψη των επιφορτισμένων με τη Γαλλοφωνία Υπουργών και στο Μόνιμο Συμβούλιο της Γαλλοφωνίας. Επιδίωξη της είναι όπως σταδιακά συμμετάσχει και στους υπόλοιπους θεσμούς και φορείς που αποτελούν το πολιτικό πλαίσιο της Γαλλοφωνίας, όπως στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Γαλλοφωνίας, στη Διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας, στη Διάσκεψη Υπουργών Νεολαίας και Αθλημάτων, στη Διεθνή Οργάνωση των Γαλλόφωνων Δημάρχων, στο Γαλλόφωνο Επιχειρηματικό Φόρουμ κ.α.

Η ανάμιξη του ΔΟΓ σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα έγινε πιο ενεργή κατά τη δέκατη τρίτη Διάσκεψη Κορυφής της Γαλλοφωνίας στο Μοντρέ της Ελβετίας (2010), τη δέκατη τέταρτη στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (2012), τη δέκατη πέμπτη στο Ντακάρ της Σενεγάλης (2014) και τη δέκατη έκτη στο Ανταναναρίβο της Μαδαγασκάρης (2016) όπου στα τελικά ψηφίσματα εγκρίθηκαν ψηφίσματα για την Κύπρο, στα οποία οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων δηλώνουν την υποστήριξη τους για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος, επανένωση της Κύπρου με τη δημιουργία μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο Κοινοτήτων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια ενιαία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Εκτός από την υποστήριξη που προσφέρεται στην Κύπρο σχετικά με τις προσπάθειες της για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η Κύπρος συνεργάζεται επίσης με το Διεθνή Οργανισμό για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας στους διεθνείς θεσμούς. Γι’ αυτό το λόγο, στις 10 Οκτωβρίου 2015, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στην Αρμενία, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με το Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας νέο τριετές Μνημόνιο (2016-2018) αναφορικά με την εφαρμογή πολυετούς προγράμματος κατάρτισης στη γαλλική γλώσσα της κυπριακής δημόσιας διοίκησης, μέσω του οποίου η Κύπρος συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Τα γαλλικά στις διεθνείς σχέσεις». Με το πρόγραμμα αυτό οι δημόσιοι λειτουργοί επιμορφώνονται δωρεάν στη γαλλική γλώσσα και τυγχάνουν υποτροφιών σε κέντρα γλωσσών του Βελγίου και της Γαλλίας. Μετέχουν επίσης σε εξειδικευμένα σεμινάρια τα οποία οργανώνονται στο Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Διοίκησης του Στρασβούργου, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ ή τη Διπλωματική Σχολή της Βιέννης. Το πρώτο Μνημόνιο υπεγράφει στις 2 Μαρτίου του 2007.

Από το Σεπτέμβριο του 2009, η Κύπρος συμμετέχει επίσης στους «Διεθνείς Αγώνες Γαλλοφωνίας». Οι Αγώνες αυτοί διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι ταυτόχρονα αθλητικοί και πολιτιστικοί, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση νεαρών ταλέντων.

Το Δεκέμβριο του 2009, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνδέεται με την «Πανεπιστημιακή Ένωση της Γαλλοφωνίας», γεγονός που επιτρέπει σε φοιτητές και καθηγητές να συμμετέχουν σε σημαντικές έρευνες και σωρεία μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας περιλαμβάνει συνολικά 84 κράτη και κυβερνήσεις και από τις πέντε ηπείρους.

Περισσότερα για το Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα www.francophonie.org

_______________________________________________
Πνευματικά Δικαιώματα © Κυπριακή Δημοκρατία 2016 - 2020
Υπουργείο Εξωτερικών
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη: Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής