Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στην Υπουργική Ομάδα Δράσης της Κοινοπολιτείας - 10/03/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Ministerial Action Group - CMAG), οι εργασίες της οποίας θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 11-12 Μαρτίου.


Η CMAG αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών εννέα κρατών μελών της Κοινοπολιτείας, τα οποία εκλέγονται για περίοδο δύο χρόνων, ενώ η απόφαση για συμμετοχή τους λαμβάνεται στο πλαίσιο της Συνόδου Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην εν λόγω Ομάδα Δράσης αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, που πραγματοποιήθηκε στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα τον Νοέμβριο του 2013.

Πέραν της Κύπρου, τα υπόλοιπα μέλη του CMAG είναι οι Γουιάνα, η Ινδία, η Νέα Ζηλανδία, το Πακιστάν, η Σιέρρα Λεόνε, τα Νησιά του Σολομώντα, η Τανζανία και η Σρι Λάνκα.

H Υπουργική Ομάδα Δράσης δημιουργήθηκε το 1995 με στόχο την εποπτεία και αξιολόγηση της προσήλωσης των κρατών μελών στις πολιτικές αρχές του Οργανισμού όπως, μεταξύ άλλων, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το CMAG λειτουργεί ως ένα ιδιότυπο εκτελεστικό όργανο με διευρυμένες εξουσίες και δυνατότητα λήψης μέτρων που φθάνουν μέχρι και την αποπομπή ενός κράτους από την Κοινοπολιτεία, για την περίοδο κατά την οποία παρατηρείται παραβίαση των ανωτέρω αρχών.

Η Ομάδα συναντάται συνήθως δυο φορές τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένης και της καθιερωμένης συνάντησής της στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ δύναται να συναντηθεί και όποτε η ίδια κρίνει απαραίτητο, αναλόγως και των εξελίξεων στις χώρες που τελούν υπό παρακολούθηση.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, κ. Murray McCully και τον Υπουργό Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. David Lidington, με τους οποίους θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, καθώς και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή, 13 Μαρτίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:55:23 PM