Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εμπορίου και Υγείας πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στη Λιβύη - 30/04/2012


Αποστολή στη Λιβύη, αποτελούμενη από την Υπουργό Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη και τον Υπουργό Υγείας δρα Σταύρο Μαλά, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη Λιβύη μεταξύ 28 και 30 Απριλίου. Η εν λόγω υπουργική επίσκεψη είναι η δεύτερη, σε υπουργικό επίπεδο, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.


Την αποστολή συνόδευσε δεκαοταμελής ομάδα επιχειρηματιών από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ. Φειδία Πηλείδη, καθώς και ομάδα ιδιωτών του ιατροφαρμακευτικού τομέα οι οποίοι προέβησαν, μεταξύ άλλων, σε διερεύνηση πιθανών συνεργασιών μεταξύ Κύπρου και Λιβύης.

Οι Κύπριοι Υπουργοί έγιναν δεκτοί από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Λιβύης δρα Οmar Αbdalla Αbdulkarim. Συναντήθηκαν επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης κ. Ashour Saad Bin Khayal, τον Υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου κ. Abdul-Rahman Bin Yaza, τον Υπουργό Βιομηχανίας δρα Mohamed Mahmoud Al-Ftissi, τον Υπουργό Οικονομίας κ. Ahmed Salim Al-Koshly και την Υπουργό Υγείας δρα Fatima Hamroush. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Αρχής Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Λιβύης κ. Salah Azab.

Στις συναντήσεις τους οι Υπουργοί εξέφρασαν την ευχή όπως η μεταβατική διαδικασία, η οποία λαμβάνει χώραν στη Λιβύη, οδηγήσει σύντομα στη δημιουργία δημοκρατικών δομών και επαναβεβαίωσαν την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Λιβύη και τον λαό της.

Επίσης, συζητήθηκαν εκτενώς πρακτικοί τρόποι για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιβύης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η μεταποίηση, η υγεία και ο τουρισμός. Παράλληλα ανταλλάγηκαν απόψεις σχετικά με τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι Κύπριοι Υπουργοί ενημέρωσαν τους Λίβυους αξιωματούχους για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και για τις προετοιμασίες της Κύπρου εν όψει της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά την παραμονή τους στη Λιβύη οι τρεις Υπουργοί παρέθεσαν συνέντευξη σε λιβυκή εφημερίδα, ενώ συναντήθηκαν με Κύπριους που εργάζονται και διαμένουν στη Λιβύη, προς τιμήν των οποίων η αποστολή παρέθεσε δείπνο.

Η δρ Μαρκουλλή και ο κ. Συλικιώτης επέστρεψαν στην Κύπρο χθες Κυριακή, ενώ ο δρ Μαλάς αναμένεται να επιστρέψει σήμερα, Δευτέρα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:38:42 PM